Медведько пригрозив силою за "хлєстаковщину" в отруєнні Ющенка

Вівторок, 20 березня 2007, 10:54

Генпрокуратура називає заяви керівника головної служби з питань діяльності правоохоронних органів секретаріату президента Валерія Гелетея щодо затягування розслідування справи про отруєння Віктора Ющенка "хлєстаковщиною".

"Мимоволі складалося враження, що виступає не працівник секретаріату президента, а якщо й не безпосередній керівник органів прокуратури, то велика державна людина", - йдеться у заяві ГПУ.

"То він дає вказівки слідчим, то скеровує роботу генерального прокурора, то спілкується з правоохоронцями Російської Федерації", - додається в документі.

При цьому в ГПУ наголошують, що вплив на слідчого у будь-який спосіб карається законом, а Гелетей "не прокурор, та й взагалі у жодній кримінальній справі не має ніякого процесуального статусу".

"Пора вже сказати, що політика до роботи прокуратури, а тим більш до кримінального процесу ніякого відношення не має", - зазначено в заяві прес-служби ГПУ.

"У кримінальному праві, і це йому має бути відомо зі студентської лави, існують лише вимоги процесуального закону щодо збору доказів, і необхідність, щоб дії чи бездіяльність певної особи повністю відповідали складу злочину, передбаченого Кримінальним кодексом", - коментують в ГПУ заяви Гелетея.

Таким чином, на думку представників ГПУ, "політична воля" у кримінальному праві тотожна "політичній зацікавленості", або й "політичному чи навіть особистому замовленню".

"А щодо колишніх працівників прокуратури Донецької області, які працюють у Генпрокуратурі на різних, в т.ч. рядових посадах, то вони підбиралися виключно за принципом професіоналізму", - відповідають в ГПУ на нарікання Гелетея на представників прокуратури в Донецьку.

Крім того, ГПУ нагадує Гелетею, що "в разі виклику його на допит у якості свідка, він, як законослухняний громадянин, має з'явитися і розповісти про все відоме йому у справі".

"Якщо ж він добровільно не схоче виконати свій громадський обов'язок, то для цього законом передбачено і примусовий привід", - сказано в заяві ГПУ.

"Однак, сподіваємося, що цього не станеться і хлестаковщина залишиться лише на екрані", - зазначено в документі.

Як відомо, в ефірі програми "Час" на "5 каналі" в понеділок Гелетей заявив, що Генпрокуратура затягує розслідування справи про отруєння Ющенка, тоді як він виклав генеральному прокурору свої свідчення у цій справі.


Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування