Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

Ющенко просить Януковича, щоб у Азарова і в податковій не "морозились"

Середа, 21 березня 2007, 17:42

Президент звернувся до Кабінету міністрів з проханням невідкладно вжити заходів реагування на ситуацію, що склалася у сфері бюджетного відшкодування податку на додану вартість.

Про це йдеться в листі глави держави до прем'єра, повідомляє прес-служба президента.

У листі глава держави наголосив, що у 2007 році ситуація з відшкодуванням ПДВ залишається критичною. Від початку року невідшкодовані суми податку зросли на 19% і станом на 1 березня становлять 8,1 млрд. гривень.

Щоб врегулювати проблеми, пов'язані з адмініструванням податку, у грудні минулого року РНБО визначила комплекс відповідних заходів.

"Незважаючи на неприпустимість в таких умовах зволікання з їх реалізацією, передбачені рішенням РНБО два ключові завдання в цьому напрямі урядом не виконано", – зазначив президент.

Перше з цих завдань – спростити порядок відшкодування ПДВ для підприємств, які формують експортний потенціал держави та є сумлінними платниками податків.

Друге завдання – підготовка урядом законопроекту, який би усунув прогалини в чинному законодавстві та посилив як відповідальність держави перед платниками за несвоєчасне відшкодування податку, так і платників перед державою за ухилення від податкових зобов'язань та неправомірне відшкодування ПДВ.

"Підтримуючи ініціативи уряду щодо прискорення здійснення податкової реформи та прийняття податкового кодексу, вважаю неприпустимим зупинення роботи над розв'язанням нагальних проблем, відсутність якої веде до подальшого їх поглиблення", – зазначено в листі.

Безвідповідальне ставлення Міністерства фінансів та Державної податкової адміністрації до врегулювання цієї проблеми створює загрозу фінансовій стабільності підприємств-експортерів, переконаний президент.

Ця ситуація, на його думку, також ілюструє те, що "ручне" управління процесом бюджетного відшкодування ПДВ влаштовує зазначені державні органи.

У своєму листі президент пропонує керівнику уряду доручити терміново внести до апарату РНБО пропозиції щодо вдосконалення критеріїв сумлінності платників податків.

Також президент пропонує внести протягом місяця на розгляд Верховної Ради проект закону відповідно до рішення РНБОУ "Про заходи щодо попередження і нейтралізації загроз нацбезпеці, пов'язаних із нестабільністю правового регулювання відносин у сфері адміністрування податку на додану вартість".

Крім того пропонується доручити з'ясувати причини ініціювання неефективних критеріїв, за якими застосовують спрощений порядок відшкодування ПДВ підприємствам-експортерам.

Відповідна оцінка державних службовців, які це допустили, буде включена до проекту рішення РНБОУ, зауважується у документі.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
19:43
Генштаб: на фронті за день майже 80 бойових зіткнень, більше 20 атак на Авдіївському напрямку   
19:43
У Центробанку РФ стверджують, що конфіскація заморожених активів не вплине на фінстабільність Росії
19:42
Естонська розвідка: Ймовірність розвалу української оборони зменшується
19:35
Столтенберг: Російські шпигуни в країнах НАТО не завадять підтримці України
19:24
Підприємці Харківщини зможуть отримати вдвічі більший грант від держави на розвиток
19:20
відео, ОновленоЕвакуація лікарень у Києві: Кличко показав відео вивезення пацієнтів
19:20
СБУ назвала білоруські погрози київським лікарням проявами ІПСО
19:04
"Саду Квілінського більше немає": що відомо про засновника господарства, який загинув на війні
18:57
Samsung планує додати в One UI 6.1.1 функцію ШІ-відео
18:53
Держсекретар США пригрозив Китаю новими санкціями в разі підтримки війни Росії
Усі новини...