В Європі Яценюка вважають вдалим, бо він не гратиме другу скрипку

Четвер, 22 березня 2007, 07:20

Експерт Німецького товариства зовнішньої політики Александр Рар вважає, що кандидатура Арсенія Яценюка на посаду міністра закордонних справ є дуже вдалою.

"За таких обставин незмінною залишається зовнішньополітична лінія України, яка дуже важлива для президента", - заявив він в інтерв’ю Бі-Бі-Сі.

"Йдеться про євроатлантичну інтеграцію, співпрацю України з ЄС і НАТО, яка у майбутньому може привести Україну до повного членства у цих організаціях", - додав німецький політолог.

При цьому Рар зазначив, що вік Яценюка "зовсім не перешкода для успіху".

"Президент Ющенко і надалі визначатиме зовнішню політику, і він лише створює навколо себе нову молоду команду політиків, не зіпсованих, сказати б, старим радянським досвідом, з новою ментальністю, з прозахідними поглядами", - зазначив він.

"І призначення молодого міністра має допомогти Ющенку заручитися підтримкою молодого покоління і у внутрішній політиці, а на цьому фронті президент поки програє Юлії Тимошенко", - вважає політолог.

Коментуючи закиди про непрофесійність Яценюка як дипломата, Рар зазначив, що у жодній західній країні "міністерство закордонних справ не очолює кар'єрний дипломат".

"Міністерство має очолювати людина, яка розуміється на політиці в цілому, а не лише на зовнішній політиці. Людина, яка має добрі зв'язки з президентом, яка знає багато речей, окрім дипломатії. Це і є західний підхід", - наголосив він.

"До речі, українська дипломатія, на мій погляд, є надто ідеологізованою і потребує свіжої крові. Дуже добре, що цю кров, так би мовити, дає інша частина української політичної еліти, а не лише дипломати", - додав політолог.

При цьому Рар висловив думку, що президенту "треба дещо дистанціюватися від "табору Тарасюка", щоби не конфліктувати з парламентом".

"Яценюка запропоновано саме тому, що він не є старим кадром з МЗС, і вплив людей Тарасюка, на який могла скаржитися коаліція, до певної міри нейтралізовано", - наголосив експерт.

"Яценюк, здається, не з тих політиків, які можуть погодитися грати другу скрипку в міністерстві, яке він очолює", - зазначив він.

За словами Рара, екс-міністр закордонних справ Борис Тарасюк "дратував багатьох західних партнерів своїм дуже впертим підходом до зовнішньополітичних цілей, своїми дуже категоричними вимогами, зокрема, залучити Україну до НАТО"

"Тому прихід людини, яка є більш гнучкою і може сприяти не лише розвитку дипломатичних, але й економічних, бізнесових стосунків між країнами, а Яценюк добре знається на економіці, буде вважатись очевидним плюсом", - зазначив експерт.


Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування