Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

Дружба Кінаха з Януковичем стане прикладом для опозиціонерів?

Четвер, 22 березня 2007, 12:04

Політичні експерти прогнозують, що після призначення Анатолія Кінаха міністром економіки депутати з опозиції почнуть більш сміливо переходити до коаліції.

"Перехід Кінаха психологічно відкриває перехід інших з опозиції, прецедент, що орієнтує на повторення", - сказав директор Інституту глобальних стратегій Вадим Карасьов, повідомляє Обком з посиланням на "Українські новини".

Такої ж думки дотримується й директор Київського інституту проблем управління імені Горшеніна Кость Бондаренко.

"Це просто сигнал для інших депутатів, що з одного боку президент багато чого програв, переходьте на бік коаліції національної єдності. У 1941 році в полон потрапив син Сталіна, і німці максимально намагалися використовувати це, сфотографували його і показували радянським солдатам: "Син вашого лідера перейшов на нашу сторону, переходьте і ви". Це зіграло величезну роль, і в перші місяці війни близько 1,2 млн. з радянської армії здалися німцям", - сказав Бондаренко.

Експерти вважають, що з "Нашої України" можуть перейти депутати Анатолій Матвієнко, Юрій Єхануров і Павло Жебрівський з іншими членами цієї фракції, які знаходяться під їхнім впливом.

За їхньою оцінкою, з БЮТ також можуть піти в коаліцію кілька депутатів - Богдан Губський, Олександр і Сергій Буряки, Таріел Васадзе, Костянтин Жеваго.

Обидва експерти вважають підтвердженням цього ризику призначення Олександра Попова на посаду міністра житлово-комунального господарства, відносячи його до соратників Жеваго.

"Цікаве призначення Попова, тому що він як мер Комсомольська... перебуває під впливом Костянтина Жеваго. Так що це певний сигнал БЮТ, групі бізнесменів - переходьте на наш бік", - сказав Бондаренко.

Разом з тим експерти не вважають, що коаліція зможе дорости до 300 голосів, щоб мати конституційну більшість у парламенті.

"Є тенденція до відтоку людей з опозиції, але зараз не можна сказати, що відтік буде настільки масовим, щоб дати можливість сформувати конституційну більшість", - сказав Бондаренко.

Карасьов вважає, що створення такої більшості не можна виключити, і за часом це можливо восени, у результаті індивідуальної роботи з депутатами від опозиції протягом літніх парламентських канікул.

Експерт вважає, що і 270-280 голосів коаліції досить гарний результат для Партії регіонів, оскільки позбавить її від необхідності домовлятися з Комуністичною і Соціалістичною фракціями.

"Якщо в неї буде 270 депутатів, то він може начхати на позицію соціалістів і комуністів і завжди мати необхідні 226 голосів. Сьогодні не настільки важливо одержати 300 голосів, скільки 270-275, щоб бути вільними при голосуваннях від надмірних апетитів і претензій лівих фракцій", - сказав Карасьов.


Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування