Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

У світі Ющенка звинувачують у нагородженні людини, яка "завалила" справу Гонгадзе

П'ятниця, 23 березня 2007, 13:26

Міжнародна федерація журналістів вимагає від президента Віктора Ющенка відкликання його указу про нагородження Орденом Ярослава Мудрого колишнього генпрокурора Михайла Потебенька.

У листі генерального секретаря МФЖ Ейдана Вайта, надісланого президенту Віктору Ющенку, Потебенька названо людиною, яка "завалила" справу вбивства журналіста Георгія Гонгадзе.

"Міжнародна федерація журналістів, що представляє понад 500 тисяч журналістів по всьому світу, пише вам, наполягаючи, щоб ви відкликали ваш указ про нагородження ... Потебенька, одного з тих, хто несе відповідальність за провальне розслідування смерті журналіста Георгія Гонгадзе", - пише генсек МФЖ.

"Ми разом з численними українськими журналістами і організаціями з питань свободи преси, просимо вас, пане президенте, відкликати указ про нагородження Михайла Потебенька з тим, щоб показати країні і світові, що ви стоїте на захисті свободи преси й журналістів", - сказано в листі.

Журналісти наголошують на тому, що Потебенько проігнорував заяву Гонгадзе про те, що за ним стежать, і не надав журналісту належного захисту.

"Генеральна прокуратура України несе відповідальність за захист українських громадян і за відсутність будь-якої реакції на заяву Георгія, пан Потебенько винен у трагічній смерті нашого колеги", - стверджується у листі.

"Поразка української прокуратури у проведенні ретельного розслідування цього вбивства спричинила те, що значні покращення у сфері медіасвободи, досягнуті після президентських виборів 2004-го року, було втрачено", - наголошують у міжнародній федерації журналістів.

Як відомо, у лютому 2007 року Ющенко нагородив Потебенька орденом Ярослава Мудрого ІІІ ступеня за "видатний особистий внесок у розвиток правової держави, зміцнення законності та правопорядку, багаторічну сумлінну роботу".


Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування