"Наша Україна" вмовляє Ющенка розігнати депутатів

Понеділок, 26 березня 2007, 18:07

"Наша Україна" заявляє про законне право президента Віктора Ющенка для розпуску парламенту.

За словами керівника юридичного управління "Нашої України" Валерія Карпунцова, виходячи із буквального розуміння Основного Закону, передбачається, що сформувати коаліцію у Верховній Раді можуть виключно депутатські фракції.

Натомість, народні депутати не можуть самостійно сформувати парламентську коаліцію, оскільки в Конституції йдеться саме про коаліцію депутатських фракцій, а не про коаліцію народних депутатів, додав керівник юруправління.

Також Карпунцов наголосив, що згідно з регламентом Верховної Ради, депутат не може увійти до складу іншої фракції, окрім депутатської фракції тієї політичної партії або блоку, за виборчим списком якої його обрано.

Таким чином, входження до складу коаліції депутатських фракцій народних депутатів - членів депутатської фракції, що не є суб'єктом коаліції, свідчить про порушення Конституції під час формування коаліції, а отже – про її нелегітимність.

Карпунцов робить висновок, що оскільки згідно з Конституцією суб'єктом коаліції може бути виключно депутатська фракція, то до складу коаліції повинні входити всі без виключення члени цієї фракції.

Невходження хоча б одного народного депутата – члена фракції, яка увійшла до коаліції – означає неправомірність входження до коаліції і всієї цієї фракції, вважає керівник юруправління.

Конституція передбачає, що президент має право достроково припинити повноваження Верховної Ради, якщо протягом одного місяця у Верховній Раді не сформовано коаліцію депутатських фракцій відповідно до Конституції.

Юридичне управління партії вважає, що утворення "антикризової коаліції" було здійснено не у відповідності до Конституції, повідомляє прес-служба "Нашої України".

Так, Карпунцов зауважує, що до коаліції фракцій Партії регіонів, Соцпартії та КПУ, на підставі особистих заяв увійшли також депутати від фракції "Наша Україна" Олександр Волков і Володимир Заплатинський, від БЮТ – Володимир Зубик, Олександр Борзих, Михайло Зубець та Володимир Толстенко.

Натомість, до складу коаліції не увійшли окремі депутати з фракції Соцпартії – Йосип Вінський та Галина Гармаш.

Також юруправління наголошує, що відповідно до Конституції юрисдикція судів поширюється на всі правовідносини, які виникають у державі і громадяни за захистом всіх своїх конституційних прав можуть звернутися до суду.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування

Читайте УП В Google News