Від Ющенка вимагають забрати у Потебенька орден

Середа, 28 березня 2007, 13:20

Представники українських та зарубіжних неурядових організацій просять президент Віктора Ющенка відкликати указ про нагородження екс-генпрокурора Михайла Потебенька орденом Ярослава Мудрого.

Про це йдеться у відкритому листі неурядових організацій, текст якого наводить Інститут масової інформації.

"Просимо Вас, пане Президенте, відкликати указ про нагородження Михайла Потебенька орденом Ярослава Мудрого, та посприяти, натомість, здійсненню розслідування щодо свідомого зволікання слідства в справі Гонгадзе", - йдеться в листі.

"Ми, представники громадських організацій та міжнародних організацій, вважаємо, що факт такої нагороди, за відсутності розслідування щодо спроби фальсифікації справи Гонгадзе, ображає тих людей, які реально намагаються розбудувати демократію та правову державу в Україні, додають болю та смутку близьким та рідним Георгія", - зазначається в листі.

"Окрім того, подібні невмотивовані нагороди негативно впливають на імідж України у демократичних державах світу та уповільнюють її перспективи європейської інтеграції", - додають представники організацій.

Вони також нагадали, що саме до Потебенька як до Генпрокурора звертався по захист журналіст Георгій Гонгадзе, коли усвідомив, що за ним стежать.

"Тоді генеральний прокурор знехтував відповіддю журналістові та діями на захист його життя, що пізніше зробило можливим викрадення та вбивство Георгія представниками силових структур", - зазначається в повідомленні.

Лист підписали представники ІМІ, Міжнародної Федерації Журналістів (Брюссель), Національної Спілки Журналістів Великої Британії та Ірландії (Лондон), Фундації імені Гонгадзе, Харківської правозахисної група (Україна), Незалежної медіа профспілка України, Видання "Українська правда".

Також лист підписаний представниками Інтерньюз-Україна, ГО "Телекритика", Інституту медіа-права (Україна), Центру суспільних медіа (Україна), Лабораторії законодавчих ініціатив (Україна), Комітету "Рівність можливостей" , Академії Української преси,

""

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування