Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

Польща й Казахстан вирішили, що українському нафтопроводу без Росії не обійтися

Четвер, 29 березня 2007, 12:53

Казахстан зацікавлений у продовженні нафтопроводу Одеса-Броди до польського Гданьска і пропонує запросити Росію для участі в переговорах по цьому проекту.

Про це заявив президент Казахстану Нурсултан Назарбаєв у четвер на спільній прес-конференції в Астані за підсумками переговорів із президентом Польщі Лехом Качинським, повідомляє "Інтерфакс".

"До 2012-2014 року Казахстан стане одним з великих постачальників нафти на міжнародний ринок. Але збільшення вдвічі видобутку нафти до 2012-2015 років змушує нас шукати нові ходи (з її транспортування). Тому проект "Одеса-Броди-Гданськ" для нас є гарною альтернативою", - відзначив він.

"Я хочу підкреслити нашу зацікавленість у цьому (проекті). І треба в цей переговорний процес обов'язково запросити відповідні російські структури", - наголосив Назарбаєв.

При цьому він відзначив, що "це економічне питання, це не політичне питання, тому що обсяги транспортування зайвої нафти (з Казахстану) пройдуть через Росію".

"Поки що залізниці через Кавказ немає. Її треба будувати... Виходить, як ми передамо (казахстанську нафту)? Через збільшення пропускної здатності північно-каспійського нафтопроводу КТК", - пояснив президент Казахстану.

"Тому нам треба підійти до цього питання серйозно. Якщо ми так підійдемо, ми до 2011-2012 року обов'язково подамо нафту через цей нафтопровід (Одеса-Броди-Гданськ)", - додав Назарбаєв.

У той же час, Качинський заявив, що Польща не є ворогом Росії, але бажає диверсифікувати постачання енергоносіїв у свою країну.

"Польща не є ворогом Росії, я це хочу підкреслити. Але Польща хоче диверсифікувати постачання (енергоносіїв)", - підкреслив він.

"Ми цю проблему з президентом (Назарбаєвим) заторкнули", - сказав Качинський, даючи зрозуміти, що Польща зацікавлена в енергоносіях з регіону Центральної Азії.

Качинський відзначив, що Назарбаєв "дуже добре зорієнтований у проблемах, навіть у технічних можливостях різного роду нинішніх шляхів транспортування нафти і газу".

"Ситуація така, що президент Казахстану... вказав мені на багато передумов, багато питань, що перешкоджають іншому транспортуванню, ніж територією Росії", - наголосив він.

Як відомо, нафтопровід "Одеса-Броди" був побудований у 2001 році для транспортування каспійської нафти, але кілька років не використовувався. У червні 2004 року уряд України дозволив використовувати його для транспортування російської нафти в реверсному режимі.

Україна має намір подовжити нафтопровід "Одеса-Броди" до Плоцька (Польща) на відстань ще близько 490 кілометрів і прокачувати ним каспійську нафту в європейському напрямку.


Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
04:28
ISW оцінив можливості України звільнити всю свою територію від окупантів
03:22
Під час атаки на Івано-Франківщину Польща піднімала в повітря військову авіацію 
02:07
Die Welt оприлюднило мирну угоду, яку Україна та Росія могли підписати на початку війни
01:06
оновлюєтьсяВ Росії злетіли бомбардувальники Ту-95: оголошено масштабну повітряну тривогу
00:54
Німецькі винищувачі перехопили російський  Іл-20 над Балтійським морем
00:38
доповнено, фотоУ Харкові пролунала серія вибухів: пошкоджена медустанова, постраждала пацієнтка
23:40
Іспанія на "Рамштайні" підтвердила плани відправити Україні ракети до Patriot
23:29
Новини економіки 26 квітня: застава за Сольського, Кабмін зберіг тариф на електрику для населення
23:17
відеоПлетенчук: Росіяни посилили захист своїх суден після пошкодження "Коммуни"
23:10
Мутації та перемога природи. Факти про Чорнобильську катастрофу, які ви могли не знати
Усі новини...