Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

Яценюк хоче піти від НАТО. Для нього важлива Росія

П'ятниця, 30 березня 2007, 15:47

Міністр закордонних справ Арсеній Яценюк вважає, що про можливий вступ України в НАТО можна говорити тільки після проведення в країні всіх необхідних структурних і інституційних реформ.

"Давайте дивитися не на питання вступу в НАТО, а на питання тих реформ, яких потребує Україна", - сказав він журналістам на прес-конференції в Києві в п'ятницю.

"А куди будемо вступати, будемо вирішувати тоді, коли вирішимо всі структурні й інституційні реформи", - наголосив він.

Яценюк звернув увагу на те, що тільки 10-а частина пунктів цільового плану Україна-НАТО на 2007 рік містить питання військового співробітництва. Інші питання стосуються реформування системи виборів, судової реформи, розвитку громадянського суспільства і державного управління.

"Це той план дій, який абсолютно ідентичний плану дій Україна-ЄС, це ті принципи і стандарти, що закладені і при співробітництві країн у рамках СНД, це принципи і стандарти, що включені в проекти договорів з ЄЕП", - підкреслив він.

"Давайте відійдемо узагалі від риторики НАТО, давайте зрозуміємо, що ми робимо на цьому шляху", - закликав Яценюк.

У той же час, міністр відзначив, що україно-російські відносини мають будуватися на взаємовигідній, прозорій і прагматичній основі.

"Росія - це для нас надзвичайно важливо, і Україна для Росії теж надзвичайно важлива. Є один підхід - це взаємовигідні, прозорі і правильно налаштовані прагматичні відносини", - сказав він.

Яценюк назвав одним із пріоритетних питань у діяльності міждержавної комісії Ющенко-Путін проблеми демаркації і делімітації державного кордону між Україною і Росією. "Ми будемо і далі відстоювати українську позицію в цьому питанні", - наголосив він.

Коментуючи оголошення низки українських і російських політиків персонами нон-грата, міністр відзначив, що необхідно відійти від політизації даного питання і "виявляти взаємну повагу один до іншого".

Яценюк вважає, що українські й російські політики повинні бути стриманими в коментарях у ставленні до протилежної сторони, причому, не залежно від того, є вони офіційними особами чи ні.

Виступаючи в п'ятницю перед дипломатами, акредитованими в Україні, Яценюк також повідомив, що наступні його візити будуть у Москву й Вашингтон. "Я разом із президентом відбуду в Росію, тому перший (мій) візит - у Москву", - сказав Яценюк.

"Інтерфакс-Україна", Українські новини

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування