Юрист президента пояснив логіку Ющенка

Вівторок, 10 квітня 2007, 12:39
Радник президента з юридичних питань Микола Полудьонний називає рішення Верховної Ради щодо відновлення колишнього складу Центральної виборчої комісії не тільки незаконними, але і смішними.

"Тоді потрібно запитати у Верховної Ради, що ж робити з поданням президента Леоніда Кучми, який і вносив пропозицію про склад ЦВК?", - заявив він в інтерв'ю журналу "Профіль".

"Це логічне, не правове міркування. Але зрозуміло, що дії ВР у цьому питанні цілком суперечать закону про Центральну виборчу комісію. На мою думку, це не просто цікаво, це жах", - додав він.

У той же час, коментуючи той факт, що Віктор Ющенко у своєму указі про розпуск парламенту не послався на статтю Конституції, яка передбачає підстави для такого розпуску, радник сказав, що "тут дуже цікаво".

"В указі чітко записано - президент зробив цей крок як антиузурпаційну дію, користуючись 102 статтею Конституції. У КС є рішення у справі громадянина Романчука, де чітко зазначено, що президент має право на такі дії", - сказав Полудьонний.

За його словами, "це право президента у відповідності зі статтею 102, якщо він вважає, що парламент несе загрозу тим цінностям, гарантом яких він є".

"Він власне і пішов на розпуск парламенту, використовуючи цей крок як антиузурпаційний інструмент. І тому стаття 90 Конституції тут ні до чого", - підкреслив радник.

Аналізуючи "логіку подій", Полудьонний нагадав, що Верховна Рада подолала вето президента на закон про Кабмін з 80 виправленнями за півгодини, що, на його думку, "означає, що люди не читали цих виправлень", і профільний комітет навіть не розглядав його.

При цьому радник президента підкреслив, що зміни в цей закон вносилися "тільки з однією метою – нівелювання дій норм про імперативний мандат".

"А далі більшість стала говорити про те, що через деякий час вона акумулює вже 300 голосів народних депутатів. Для чого це? Не тільки для ігнорування прав опозиції ... Але і для того, щоб ігнорувати думку президента", - заявив він.

"Вибудовуючи цей ланцюжок подій, чи міг президент зробити висновок, що існує реальна і серйозна погроза узурпації влади?", - запитав він.

У той же час, Полудьонний зазначив, що "всі найстрашніші диктатури починалися саме в парламентських республіках", адже саме президент є "противагою".

"Виконавча влада не може бути противагою. Тому власне президент зробив цей висновок і на реалізацію свого переконання видав відповідний указ", - підкреслив Полудьонний.

"Він знайшов такий спосіб реагування. Тобто Ющенко вважає, що саме виборець повинен підтвердити мандати депутатів по їх програмах", - відзначив він.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування