СУДДІ ЮЩЕНКА В КС ЗАЯВИЛИ ПРО ТИСК І ПРОСЯТЬ ОХОРОНУ

Вівторок, 10 квітня 2007, 13:46

П’ятеро суддів Конституційного Суду заявляють про тиск і неможливість брати участь у розгляді питання законності дострокових виборів.

Заяву, виголошену на прес-конференції в Києві, підписали судді Ярослава Мачужак, Володимир Кампо, Дмитро Лилак, Віктор Шишкін, Петро Стецюк.

"Вважаємо неможливим брати участь у розгляді Конституційним Судом доленосних для українського народу питань, доки суддям не будуть забезпечені умови для неупередженого розгляду і ухвалення правосудних рішень", - сказано в заяві 5 суддів.

"З метою гарантування нашої безпеки просимо у встановленому порядку надати нам державну охорону", - зазначають вони.

До журналістів прийшли всі підписанти, окрім Мачужак

У заяві суддів сказано, що "певні політичні сили через своїх представників публічно вчиняють грубий тиск як на окремих суддів, так і на весь склад Конституційного Суду".

Вони пояснили, що причиною цього є подання 53 депутатів щодо конституційності указу президента Ющенка про розпуск парламенту.

У заяві суддів сказано, що подання 3 квітня надійшло до КС. "З цього часу на суддів здійснюється відвертий тиск з метою термінового відкриття конституційного провадження по цій справі, розгляду цього подання і прийняття рішення по суті у терміни, визначені Верховною радою", - йдеться в заяві.

"Фактично протиправні дії призвели до того, що голова КС був вимушений подати заяву про звільнення у зв’язку з тиском на нього і втручанням в роботу суду. При цьому слід зауважити, що прем’єр-міністр заявив про його відставку ще до того, як голова КС звернувся з такою заявою до суду", - відзначають судді.

Судді підкреслюють, що ситуація в КС "свідчить про те, що відсутні належні умови для виконання суддями складеної ними присяги".

5 суддів у своїй заяві також визнали, що Віктор Ющенко видав указ про розпуск парламенту "в межах своїх конституційних повноважень", а сам указ "є обов'язковим до виконання на території України".

Судді висловили жаль, що деякі відомі державні діячі заздалегідь заявляють публічно про його неконституційність. Тоді як, підкреслюють судді, рішення про це можуть винести лише судді КС.

Названі судді обрані до КС або за квотою президента (Шишкін, Кампо, Лилак), або парламентом за квотою "Нашої України" (Стецюк), або з'їздом суддів (Мачужак).

Судді відмовились відповідати на питання журналістів, пояснивши, що не мають на це права, та пішли.

"Українська правда" у Threads

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
Усі новини...