Мороз запідозрив суддів КС у виконанні замовлення

Вівторок, 10 квітня 2007, 16:56

Голова Верховної Ради Олександр Мороз вважає неприпустимими оцінки указу президента про розпуск Верховної Ради з боку деяких суддів Конституційного Суду до винесення відповідної ухвали КС.

Так він прокоментував журналістам заяву 5 суддів КС про тиск на них і неможливість брати участь у розгляді щодо відповідності цього указу Конституції, повідомляє прес-служба Верховної Ради.

"Характерно, що переважно ці судді представляють квоту президента та "Нашої України". Це наводить на роздуми щодо замовного характеру їх поведінки", - заявив Мороз.

"Бо, в принципі, ставши суддею Конституційного Суду, юрист повинен забути про політичну приналежність. У нього є один орієнтир – Конституція України", - наголосив спікер.

За словами Мороза, "як юристи вони (судді) знають, що тиск повинен нейтралізовуватися засобами, передбаченими у Кримінальному кодексі".

"Звідси запитання: хто, в який спосіб впливав, хто розслідує такий факт? Ніякої інформації. Я ні до кого із суддів Конституційного Суду не звертався. Відомо, що із Верховної Ради і Кабінету міністрів не звертались. Тоді хто "тисне"?", - зазначив Мороз.

Коментуючи вимогу суддів надати їм охорону, спікер нагадав, що існує певний порядок її надання.

"Можливо, тим, хто визначатиме її необхідність, судді дадуть переконливі аргументи. Але якщо охорона буде виділена, то тим більше судді мають виконувати свої функціональні обов`язки", - наголосив він.

За словами Мороза, його "зворушує теза про стурбованість суддів тим, що "… деякі державні діячі заздалегідь заявляють публічно про неконституційність указу президента і рішення про це можуть винести лише судді Конституційного Суду".

"Ні, не судді, а Суд робить висновок. А політики можуть висловлюватися по-різному", - наголосив він.

Проте, на думку спікера, "судді Конституційного Суду точно не мають права говорити про указ, ніби він виданий президентом "в межах своїх конституційних повноважень".

"Робити такі висновки до ухвали Конституційного Суду суддям заборонено законом "Про Конституційний Суд". Це ще одне підтвердження залежності суддів. Жаль", - сказав Мороз.


Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування

Читайте УП В Google News