Ющенко може боротися з Януковичем тільки з допомогою Медведька

Середа, 11 квітня 2007, 15:59

Секретар РНБО Віталій Гайдук заявляє, що єдиним правовим механізмом протидії невиконанню указів президента урядом є звернення до Генпрокуратури.

Про це він заявив журналістам на брифінгу у середу, коментуючи постанову Кабміну про відмову фінансувати дострокові вибори.

"Механізм не може бути неправовий. Він чітко визначений і це стосується не тільки указу президента, а й інших законів. У нас є органи відповідного правопорядку – Генпрокуратура – які за законом здійснюють нагляд за виконанням тих чи інших нормативних актів", - зазначив Гайдук.

Він також додав, що ці органи мають вживати дії щодо тих осіб, які не виконують ті чи інші нормативні акти.

"На жаль, іншого інструментарію або, на щастя, не існує. І, мабуть, не може існувати", - додав секретар РНБО.

Відповідаючи на питання, чи можливе фінансування виборів з інших джерел, у зв’язку з тим, що Кабмін відмовився фінансувати дострокові вибори, Гайдук відповів: "Закон чітко визначив, що джерелом фінансування виборів є держбюджет, і жодних інших джерел бути не може".

Водночас він висловив підозру, що кабмін спеціально своїми постановами в середу передбачив витрачання коштів із резервного фонду державного бюджету, щоб створити дефіцит фінансування позачергових виборів Верховної Ради.

"Як відомо, сьогодні на засіданні уряд прийняв близько 7 рішень про фінансування тих чи інших видатків із резервного фонду державного бюджету, тим самим ніби створюючи умови, при яких буде недостатньо коштів (для проведення перевиборів)", - сказав Гайдук.  

Він також відзначив, що на момент видання указу резервний фонд складав 350 млн. гривень, у той час, як на проведення виборів потрібно 340 млн. гривень.

Секретар РНБО ще раз запевнив, що в Україні немає підстав для введення надзвичайного стану.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування