Коаліції пророкують перемогу, якщо вибори перенесуть на осінь

Четвер, 12 квітня 2007, 13:12

Політичні експерти вважають, що позачергові вибори Верховної Ради можуть бути перенесені з 27 травня аж до осені.

"Вибори вже по факту неможливо провести. Ті, хто пропонують їх провести зараз, прирікають їх на нелегітимність", - сказав у коментарі Українським новинам політолог Андрій Єрмолаєв.

За оцінкою експерта, найкраще було б перенести вибори на вересень-жовтень. У цілому він вважає політично неконструктивним проводити вибори Верховної Ради у 2007 році.

Єрмолаєв вважає, що президент Віктор Ющенко повинен призупинити дію свого указу про розпуск до рішення Конституційного Суду й почати пошуки компромісу.

Також політолог вважає, що президент просто зобов'язаний внести зміни у свій указ, з огляду на реакцію парламенту й протиріччя в законодавстві.

"Парламент - це теж не шарашкіна контора, це вищий законодавчий орган, і він суб'єкт конституційного процесу, і якщо він не має права засуджувати указ, то він має право оцінити указ", - сказав Єрмолаєв.

У свою чергу політолог Вадим Карасьов сказав, що для врегулювання ситуації з невизнанням коаліцією позачергових виборів висновки КС не будуть значимими, а також немає сенсу відкладати реалізацію указу до оцінки його конституційними суддями.

"Рішення суду може відкладатися як завгодно. За законом, указ діє, і це Конституційний Суд повинен проявляти чудеса оперативності, кворуму, щоб приймати рішення, але указ діє, його припиняти не можна, і навряд чи президент на це піде. Це буде розглядатися як поразка, і дострокових виборів тоді не буде", - сказав експерт.

Він також висловив сумнів у тому, що КС зможе врегулювати суперечку навколо виборів: "Я думаю, що рішення КС не буде й не може бути в принципі. КС швидше за все буде заблоковано. І заяви суддів про тиск роблять від початку рішення сумнівним".

"Криза є політико-правовою, а КС може винести рішення чисто правове. Чисто юридичне рішення не задовольнить жодну сторону", - додав він.

Карасьов також вважає, що вибори ще можуть відбудуться 27 травня, якщо опозиція буде активно й консолідовано працювати, і тоді й партії коаліції почнуть кампанію.

При цьому відмову Партії регіонів брати участь у них він не розцінює як причину для нелегітимності виборів.

Карасьов допускає, що при згоді Партії регіонів йти на вибори президент перенесе день голосування приблизно на місяць, щоб технічно краще підготувати кампанію.

Політолог додав, що якщо вибори перенести на осінь, то буде знівельована сама ідея дострокових виборів у швидкий термін. Він прогнозує, що за підсумками такого голосування перемогу одержить коаліція.

"До осені темп буде втрачений, підйому не буде і вибори восени - це вибори на перемогу Партії регіонів і коаліції", - сказав Карасьов.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
Усі новини...