Ющенко згадав про 2004 рік і навів Морозу бразильський варіант

Четвер, 12 квітня 2007, 13:57

Президент Віктор Ющенко вважає, що ситуація у парламенті у березні 2007 року повторювала події листопада 2004 року, коли влада проігнорувала вибір людей.

Про це він заявив у вступному слові на прес-конференції у четвер.

Президент нагадав, що відповідно до Конституції передбачено лише один формат створення коаліції – на базі фракцій, а не на основі особистих заяв, як відбувалося в березні 2007 року.

"Безумовно при формуванні таким способом коаліції було допущене грубе порушення Конституції і переформатовано коаліцію більшості було поза правовим полем", - наголосив Ющенко.

Президент нагадав, що на виборах 2006 року люди обирали партії, а не окремих депутатів, а тому їх особистий перехід з фракції у фракцію є спотворенням волі народу.

"Якщо ми допускаємо в теорії таке формування більшості (на базі індивідуального членства), ми допускаємо на практиці ігнорування результатів виборів. Перехід з фракції у фракцію – це ігнорування голосів виборів. Носієм мандату є фракція, а не народний депутат. І партія є власником мандату", - відзначив він.

За словами президента, недотримання фракційного формування більшості веде "до узурпації влади і загрози конституційного ладу".

"Зрозумійте, питання не про арифметику... Мова йде про принцип. Якщо ігнорується воля виборців, тоді президент має здійснити місію – виступити як гарант дотримання прав і свобод. А фундаментальним правом людини є право вибору", - заявив Ющенко.

"Я не міг бути в стороні цього процесу. Жодна сторона не може мені дорікнути, що я не використав потенціал переговорного процесу. А та віртуальна ціль створити у парламенті більшість у 300 голосів, сконцентрувати владу в одному місці – це сама правдива загроза українській демократії", - додав він.

"Для мене те, що відбулося 22-23 березня є аналогія того, що відбулося в листопаді 2004. Тодішній президент, прем’єр і ЦВК допустили ревізію результатів виборів. Допустили маніпулювання голосами виборів", - зазначив президент.

За його словами, те, що сталося в березні цього року "це та сама проблема, тільки маніпуляція йде мандатами, за якими стоять голоси виборців".

"Міграція депутатів скасовує результати виборів в тій чи іншій території", - підкреслив президент.

При цьому він нагадав приклад з історії бразильського парламенту, коли через перехід 30 депутатів, вибори були оскаржено у Верховному суді, який визнав, що мандат належить партії, а не депутату і не погодився з легітимністю такого переходу.


"Українська правда" у Threads

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування