Рішення КС залежатиме від того, чи визнає він продаж депутатів

Четвер, 12 квітня 2007, 18:23

Політолог Володимир Фесенко вважає, що рішення Конституційного Суду залежатиме від того, чи визнає він, що парламент здійснив ревізію волевиявлення.

Таку думку політолог висловив в інтерв’ю УНІАН.

За його словами, зараз президент має більше прав розпускати парламент, ніж за часів Кучми, але це право все одно обмежене.

"І тому є конфлікт між буквою і духом Конституції. І тут вже Конституційний Суд має вирішувати, наскільки коректно діє президент. Він міг вважати себе загнаним у глухий кут - мовляв, у нього не було іншого виходу, окрім як припинити повноваження Верховної Ради. Але тут хай вирішує суд - була така ситуація чи ні", - зазначив Фесенко.

"Провів парламент ревізію виборів чи ні. Є підстави вважати, що така ревізія мала місце. Коли люди знаходилися в опозиційних фракціях і при цьому намагалися вступити в коаліцію, - це порушення духу і букви, цілком конкретних статей Конституції", - додав він.

На думку політолога, "Конституційний Суд може визнати: у даній ситуації президент перевищив свої повноваження, але в цьому він був правий. І виникла ситуація, яка не регулюється в повній мірі Конституцією".

"Далі можуть бути рекомендації - скажімо, відносно змін до Конституції і як вихід з кризи - проведення дострокових виборів. Інакше криза продовжиться. Один політолог сказав, що є політична правда, а є правова. Одна - в основі букви Конституції, інша - в основі її духу і принципів. І їх не можна розривати - дух і букву. Хай вони будуть разом", - зазначив Фесенко.

Політолог також порадив, чекаючи на рішення суду, ми повинні виходити з "презумпції довіри" Конституційному Суду.

"Пам`ятаєте, чиєю креатурою свого часу вважався колишній голова Верховного Суду Василь Маляренко? Креатурою Медведчука, але це не завадило суду ухвалити доленосне рішення 2004 року", - зазначив він.

Політолог також заявив, що принциповий противник одночасного проведення президентських і парламентських виборів.

"Це може привести до загострення кризи, адже на кону буде вся повнота влади - і парламентська, і урядова, і президентська. Повториться ситуація 2004 року, але в складніших проявах, будуть спроби втручання в цей процес, порушення при підрахунку результатів голосування", - наголосив він.


Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування