У Ющенка помітили, що Янукович винен всім, крім Донецька

Понеділок, 16 квітня 2007, 10:38

Заступник голови секретаріату президента Олександр Шлапак заявляє, що при прем'єрі Вікторі Януковичі борг за податком на додану вартість виріс до 8 млрд. грн., і ця проблема не зачепила тільки донецькі підприємства.

За його словами, за 1 квартал 2007 року держава відшкодувала експортерам близько 20% від суми сплаченого ними ПДВ. При цьому з 4,9 млрд. грн. загальної суми відшкодувань близько чверті (1,68 млрд. грн.) приходиться на підприємства Донецької області.

"Донецька область, як і торік, залишається єдиною, де відшкодування ПДВ перевищують середні показники по країні", - заявив Шлапак газеті "Дело".

Він вважає, що податкова повинна пояснити, чому податок на додану вартість повертають, у першу чергу, Донецьку.

"Йдеться не про абсолютні, а про відносні цифри відшкодування ПДВ, і тут не може бути переваг по якійсь одній області", - стверджує Шлапак.

Раніше перший віце-прем'єр, міністр фінансів Микола Азаров пояснював відшкодування ПДВ донецьким підприємствам високими обсягами експорту їхньої продукції.

На сьогодні загальний борг із повернення податку на додану вартість складає 7,8 млрд. грн.

На думку президента Віктора Ющенко, наслідки від високого боргу з повернення ПДВ позначаться на економіці країни.

"Тільки заборгованість з повернення ПДВ перед нафтопереробними заводами в 280 млн. грн. спричиняє підвищення цін на бензин", - сказав він.

У свою чергу, в Мінфіні запевняють, що хвилюватися з цього приводу не варто.

"Ця цифра не є критичною. У таких межах постійно знаходиться заборгованість. Потрібно розуміти, що це не прострочена, а поточна заборгованість, і ніякого висновку ще зробити не можна", - запевнив помічник міністра фінансів Віталій Лук'яненко.

За його словами, усі проблеми з відшкодуванням ПДВ зніме прийняття нового Податкового кодексу, який передбачає автоматичне відшкодування ПДВ і ведення податкової звітності в електронному режимі.

Водночас, Шлапак вважає, що проблема з поверненням ПДВ виникла в першу чергу через жорсткість процедури повернення цього податку.

Відповідно до змін, внесених у податкове законодавство, 1 червня 2005 року були скасовані фіксовані терміни перевірки податківцями законності претензій підприємств на повернення їм суми ПДВ.


Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування