Суддя КС розповів, хто на нього тисне, і що Верховної Ради поки немає

Понеділок, 16 квітня 2007, 11:21

Суддя Конституційного Суду Віктор Шишкін заявляє, що указ президента про розпуск парламенту діє до рішення суду.

Про це він сказав в інтерв'ю "Газеті по-киевски", опублікованому в понеділок.

"Він (указ) дійсно є діючим. Хто не розуміє терміну "чинний", роз'ясняю – "той, що діє", - заявив Шишкін.

"Тут потрібно виходити з такого: будь-які нормативні акти, що видав уповноважений орган, є діючими до того моменту, поки вони не будуть кимсь скасовані або визнані неконституційними", - пояснив він.

Шишкін також зазначив, що КС розглядає "тільки діючі закони або нормативні акти".

"Якщо ж вони не діючі, то провадження по зверненню не відкривається, а КС приймає ухвалу про відмову у відкритті провадження по зверненню. Це вже здавна усталена практика КС", - сказав Шишкін.

Відповідаючи на питання про тиск, що чиниться на КС, Шишкін відзначив, що його в тому числі здійснює і ВР.

За його словами, на звернення в КС мають право президент, Кабмін, ВР Криму, Верховний Суд, народні депутати.

"Звертаю увагу – Верховної Ради в цьому списку немає. 3 квітня 53 депутати направляють таке звернення – і КС його приймає. А от 2 квітня – вночі – ВР прийняла постанову, де просить КС прискорити рішення цієї справи", - розповів він.

"ВР не є суб'єктом конституційного звернення. Вся ВР – це політичний орган, і подібна постанова – це політичний тиск", - пояснив Шишкін.

Тиском він також назвав заяву про відставку глави суду Домбровського, а також заяви про те, що Ющенко відкликає своїх представників.

"А згадаємо керівника фракції соціалістів Бокого, який заявив, що суддів викликали до секретаріату, щоб вести з ними там якісь переговори... А саме в цей час, 26 березня, у 12.20 у мене був іспит – і студенти мої: "А нам сказали, що іспиту не буде, вас до секретаріату викликали", - розповів Шишкін.

"У нормальному дев'ятнадцятому столітті Бокого за такі заяви варто було б викликати на дуель. Тепер слова Симоненка: "...Жовтогарячі термінатори" можуть діяти через найбрудніші провокації, навіть через організації замаху на своїх же висуванців у КС". Найголовніший комуніст країни залякує нас! От вам і "відверті публічні погрози", - сказав Шишкін.


Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування

Читайте УП В Google News