Януковичі вирішили "глаголити" вустами британських журналістів?

Вівторок, 17 квітня 2007, 12:24

Впливова британська газета "Гардіан" вважає нещодавній указ президента України Віктора Ющенка спробою державного перевороту.

У великій статті, що аналізує розвиток політичної кризи в Україні, зокрема, зазначається:

"Указ про розпуск парламенту і проведення дострокових виборів в Україні, виданий на початку цього місяця президентом Віктором Ющенком, - це ні більше, ні менше, як спроба державного перевороту, розпочата за підбурювання і допомоги з боку західних держав".

Автор статті Адам Суейн, фахівець з української економіки з університету Ноттингему, пише, що "для Ющенка цей переворот означає спробу повернути собі частину втраченої ним влади, яка перейшла до парламенту", повідомляє "Інтерфакс-Україна".

"А для його західних заступників - це спосіб незворотно включити Україну в західні геополітичні і геоекономічні структури", - додає він.

За словами Суейна, "Захід хотів би, щоб Україна провела неоліберальні економічні реформи, вступила до НАТО і поглибила відносини з Європейським Союзом, ставши бастіоном проти Росії, що відроджується".

Він відзначає, що коаліційний уряд Віктора Януковича, "який прийшов до влади в результаті найвільніших і найчесніших виборів після досягнення Україною незалежності", перемагав у боротьбі за владу з президентом.

"Це відбувалося на тлі економічного буму і прагматичної зовнішньої політики, що сполучила співробітництво з Росією і більш тісну інтеграцію в ЄС, але не в непопулярну НАТО", - вказується в статті.

У ній підкреслюється, що "навіть якщо Конституційний Суд висловиться на його (Ющенка) користь, дострокові вибори майже обов'язково приведуть до того, що його партія одержить ще менше місць (у парламенті), ніж торік".

"Наша Україна" з її неоліберальною і прозахідною платформою тоді зайняла жалюгідне третє місце, одержавши підтримку виборців в основному в західних і центральних районах", - пише Суейн.

"Парадоксальним чином Ющенко повернувся до збанкрутілого авторитаризму минулого, поставивши під загрозу не тільки власне майбутнє, але і демократичне майбутнє всієї країни", - йдеться в статті.

"Вчинивши так, він позбавив себе права бути спадкоємцем "помаранчевої революції" і перетворив Януковича у свого роду захисника української демократії", - додає автор.

Адам Суейн є фахівцем з півдня і сходу України, у свій час написав кілька критичних статей про помаранчеву революцію. Неодноразово бував на Донбасі.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
Усі новини...