Екс-суддя КС вважає указ Ющенка конституційним

Середа, 18 квітня 2007, 11:27

Суддя Конституційного Суду у відставці Микола Козюбра не виключає, що КС взагалі не ухвалить рішення у справі щодо указу президента про розпуск парламенту.

"Цілком можливо, що рішення взагалі не буде", - зазначив він у коментарі газеті "Дело".

"Навіть якщо буде якесь рішення КС по питанню щодо конституційності указу президента, воно буде до певної міри політичним, й навряд чи можна очікувати, що ситуація буде цим вичерпана", - додав суддя у відставці.

На його думку, "у будь-якому разі, остаточно вирішити проблему мають політики шляхом переговорів і домовленостей".

Козюбра наголосив, що указ президента "є, він діє, і поки Конституційний Суд не визнав його таким, що суперечить Конституції, він має діяти".

"Якщо ставити питання про те, чи відповідає указ президента принципам верховенства права, а відповідно – і Конституції, то відповідь, на мою думку, тут має бути ствердною", - зазначив екс-суддя КС.

Він пояснив, що указ президента був спрямований на забезпечення захисту прав громадян, що порушувалися внаслідок масових депутатських переходів.

"В указі абсолютно правильно звертається увага на те, що тими подіями, які йому передували, було спотворено волевиявлення народу", - зазначив Козюбра.

"Якщо спотворюється волевиявлення народу, то є всі конституційні підстави для того, щоб застосувати цей дійсно непростий і непопулярний засіб впливу на Верховну Раду", - додав він.

За словами екс-судді КС, практика розпуску парламенту має місце в Європі "порівняно часто". "Вважаю, президент мав конституційні підстави для свого указу. В тій ситуації, яка склалася, це був, по суті, єдиний цивілізований вихід", - наголосив він.

Водночас Козюбра зазначив, що провести дострокові вибори 27 травня "швидше за все, неможливо". "Часу справді обмаль, й сам виборчий закон є дуже недосконалим, його обов'язково потрібно змінювати, але це вже справа політиків", - додав він.

Козюбра є доктором юридичних наук, професором, суддею Конституційного Суду у відставці. Його стаття надійшла в редакцію ще 10 квітня, зазначає видання.


"Українська правда" у Threads

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування

Читайте УП В Google News