Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

ПАРЄ не проти дострокових виборів, але наполягає на покорі рішенню КС

Середа, 18 квітня 2007, 15:06

ПАРЄ закликає генсекретаря Ради Європи почати в пріоритетному порядку всі необхідні заходи, які є в його компетенції для того, щоб сприяти процесу вирішення політичної кризи в Україні.

Про це йдеться в проекті резолюції "Функціонування демократичних інституцій в Україні", підготовленому співдоповідачами моніторингового комітету по Україні, повідомляє "Інтерфакс-Україна".

Асамблея також вважає, що діяльність, пов'язана з планом дій Ради Європи щодо співробітництва з Україною, має бути посилена.

Крім того, ПАРЄ підтверджує свою готовність допомогти Україні подолати політичну кризу або через традиційні механізми допомоги, або через інші спеціальні домовленості.

Асамблея закликає українських лідерів збудувати нову політичну довіру за допомогою створення діючих механізмів гарантування національної єдності, справедливої політичної конкуренції, узгоджених, і комплексних реформ.

ПАРЄ звернулася до президента, членів парламенту й уряду України вирішити кризу легітимним, строго конституційним і мирним способом.

Асамблея відзначає, що вищі посадові особи держави повинні підтримувати діалог для вирішення кризи.

У документі підкреслюється, що українські лідери поки були успішні в забезпеченні стабільності і громадського спокою в країні, що свідчить про наявність внутрішнього потенціалу для подолання кризи.

Водночас ПАРЄ висловлює стурбованість повідомленнями про залучення неповнолітніх до масових політичних акцій.

Крім того, асамблея закликає політичні сили України терміново відновити роботу над удосконаленням Конституції із залученням Венеціанської комісії.

Асамблея підтверджує свою позицію, що імперативний мандат для народних депутатів є неприйнятним у демократичній державі.

ПАРЄ визнає, що як звичайні, так і дострокові вибори є легітимним демократичним інструментом для обрання і контролю народом влади.

Разом з тим, ПАРЄ підкреслює, що вибори вважаються демократичними, якщо вони організовані відповідно до законодавчої процедури, що робить можливою реалізацію вільного вибору людей.

Асамблея підкреслює неприпустимість тиску на суддів Конституційного Суду, що "повинно переслідуватися і розслідуватися в порядку кримінального судочинства".

"Існує гостра необхідність у рішенні щодо конституційності указу президента від 2 квітня нинішнього року. Після прийняття цього рішення воно має бути визнане як обов'язкове всіма сторонами", - йдеться в проекті документу.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
Усі новини...
Реклама: