Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

КС перенесе вибори, а Янукович змусить піти на них Ющенка?

Четвер, 19 квітня 2007, 11:13

Політичні експерти вважають, що юридичне рішення Конституційного Суду про конституційність чи неконституційність указу президента Віктора Ющенка про розпуск Верховної Ради не допоможе вирішенню політичної кризи.

Директор Інституту глобальних стратегій Вадим Карасьов вважає, що в КС є очевидна перевага серед суддів на користь коаліції, яка заперечує конституційність указу.

За його прогнозом, опозиція не сприйме рішення такого суду.

"У КС більшість суддів схиляється до того, щоб визнати неконституційним указ президента. Таке рішення не влаштовує президентську сторону, тому що є сумніви в об'єктивності самого суду... Тому президентська сторона й опозиція навряд чи приймуть це рішення", - сказав Карасьов, повідомляють "Українські новини".

Він також вважає, що й коаліція, у разі підтвердження конституційності указу, не погодиться на вибори в травні.

"Рішення Конституційного Суду тільки може поглибити кризу, оскільки розведе сторони, оскільки одна буде вважати, що КС правий, а інша - що не правий, і щоб це з'ясувати, будуть збирати Майдан", - сказав експерт.

Він вважає, що КС повинен ухвалити не чисто юридичне рішення, а політико-правове, що виводить сторони на компроміс.

При цьому Карасьов не виключив варіант ухвалення рішення в пакеті, наприклад, з конституційним поданням про імперативний мандат або про конституційність закону про Кабінет міністрів.

За його прогнозом, рішення буде не раніше, ніж за 10 днів.

У свою чергу директор Центру соціальних досліджень "Софія" Андрій Єрмолаєв прогнозує, що рішення КС не буде однозначно "за" або "проти", а, швидше за все, ним КС зобов'яже перенести дату виборів.

"Думаю, буде наголошено на недостатній мотивації рішення (про розпуск), і буде ухвалене рішення призупинити указ із метою його зміни, до знаходження достатніх правових аргументів для того, щоб парламент припинив свої повноваження; або апеляція до президента й парламенту з пропозицією знайти політичний вихід із ситуації, пропозиція президентові самому призупинити указ", - сказав він.

На думку експерта, коаліція готова взяти участь у виборах, але значно пізніше, ніж влітку.

Він вважає, що коаліція для своєї згоди на вибори виставить кілька умов, у тому числі й проведення дострокових виборів президента.


Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування