Генпрокуратура перевірить СБУ через Станік і шукатиме 5 тисяч бойовиків

Четвер, 19 квітня 2007, 11:42

Генпрокуратура перевіряє заяви СБУ у справі про втручання в діяльність судових органів, зокрема КС.

Про це заявив виконувач обов’язків генпрокурора Віктор Пшонка під час виступу в парламенті.

Водночас депутат Ярослав Сухий поцікавився тим, як ГПУ ставиться до перетворення СБУ у "таке собі українське Гестапо" і чи не потрібна прокурорам допомога у вигляді нового законодавства, щоб присікти ці дії.

На це Пшонка відповів, що всі обставини, озвучені депутатом, будуть "вивчатися в рамках розслідування справи за статтею 376 про втручання в діяльність судових органів, в тому числі і інформацію Служби безпеки і брифінг керівництва СБУ".

Також виконувач обов’язків генпрокурора пообіцяв перевірити інформацію депутата Михайла Чечетова, що в Київ привезли 5 тисяч бойовиків із Західної України, щоб спровокували громадянський конфлікт і дати президенту привід ввести надзвичайний стан.

"Це серйозна інформація. Повірте, правоохоронні органи перевірять її в серйозному режимі і вживуть адекватні заходи", - заявив він.

На запитання соціаліста Степана Бульби, чи не час розібратися з такими громадськими організаціями як "Пора", перевірити, "хто координує таких екстремістів, які провокують громадянський конфлікт", Пшонка заявив, що правоохоронні відомства володіють всією інформацією оперативного характеру про діяльність всіх громадських формувань".

Водночас виконувач обов’язків генпрокурора повідомив, що ГПУ відмовила у порушенні кримінальної справи.

Крім того депутат- регіонал Смітюх звинуватив певні сили, які протягом 2004, 2005, 2006 та 2007 років штовхають Україну на розподіл, а їх дії можна кваліфікувати як злочини проти держави. Він поцікавився, чому прокуратура не порушує за цими діями кримінальні справи.

"Я тільки що доповів вам, що ГПУ порушено дві кримінальні справи за ст.. 376 та 341. Хіба це не ті факти про які ви запитуєте?", - запитав Пшонка.

Стаття 341 передбачає покарання за захоплення державних або громадських будівель чи споруд арештом на строк до шести місяців або обмеженням волі на строк до трьох років.

Стаття 376 стосується втручання в діяльність судових органів з метою перешкодити виконанню ним службових обов'язків або добитися винесення неправосудного рішення.

Цей злочин карається штрафом до п'ятдесяти неоподатковуваних мінімумів доходів громадян або виправними роботами на строк до двох років, або арештом на строк до шести місяців.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування