Росія в ПАРЄ "топить" Ющенка, а Британія – рятує

Четвер, 19 квітня 2007, 12:45

Віце-президент Парламентської Асамблеї Ради Європи, депутат Держдуми Росії Костянтин Косачов переконаний, що президент Віктор Ющенко порушив Конституцію, підписавши указ про розпуск парламенту.

Про це Косачов заявив у четвер у Страсбурзі на термінових дебатах Асамблеї по Україні, повідомляє УНІАН.

"Я вважаю, що указ президента Ющенка суперечить Конституції України, порушує її і скасовує результати волевиявлення українського народу, який голосував у 2006 році", - сказав російський депутат.

Він відзначив, що українська Конституція, очевидно, містить положення, які можуть трактуватися двояко, а значить, на думку російського депутата, президент, ухвалюючи рішення про розпуск парламенту, повинен був провести широкі консультації.

"Цього не було зроблено, і це прагнення змінити ситуацію під власні цілі", - сказав Косачов.

"Вибори 2006 року розставили все на свої місця, народ України висловив свою волю демократичним шляхом, і президент зіткнувся з тим, що має справу з непідконтрольним парламентом, але парламентом, підконтрольним народу України", - додав він.

У свою чергу член Моніторингового комітету ПАРЄ Міхаєль Хенкок переконаний, що проект резолюції не служить меті допомогти Україні знайти вихід з кризи.

"Єдиний шлях досягти справедливості – це дати українцям право проголосувати. Як можна говорити, що потрібно виконувати рішення Конституційного Суду, коли тут же в доповіді доводиться недієздатність КС", - сказав британський депутат.

Він висловив переконання, що рішення КС може влаштувати одну з політичних сил, але не весь український народ.

Депутат також висловив думку, що помилково було б звертатися до Венеціанської комісії з проханням розсудити відповідність указу президента України Конституції, оскільки Венеціанська комісія може тільки висловити думку.

"Думка Венеціанської комісії – це така ж думка, як і думка ПАРЄ", - сказав він.

Хенкок висловив упевненість, що українцям потрібні нові вибори, новий уряд і парламент, який перш за все вніс би зміни до Конституції.

Депутат також відзначив, що був єдиним в Моніторинговому комітеті ПАРЄ, хто голосував проти проекту резолюції по Україні.

"Українська правда" у Threads

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування