Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

"Наша Україна" домовилася з Луценком і "правицею" про блок

П'ятниця, 20 квітня 2007, 10:22

Між партією "Наша Україна" і блоками "Рух – Українська правиця" і "Народна самооборона Юрія Луценка" досягнута домовленість про створення єдиного виборчого блоку і списку.

Таке рішення "Нашою Україною" було ухвалено в обмін на згоду низки депутатів, що входять у "Правицю" і "Самооборону", написати заяви про вихід із фракції "Наша Україна", пише "Комерсант-Україна" з посиланням на джерела.

Учасникам нового блоку, які не були представлені в Раді V скликання,– "Самообороні" і УНП – дістануться місця у списку, які раніше належали представникам ПППУ.

Нібито така угода досягнута в ніч із середи на четвер у секретаріаті президента (СП), де відбулася зустріч Віктора Ющенка з лідерами опозиції.

На ній були присутні лідер "Нашої України" В'ячеслав Кириленко, лідер "Народної самооборони" Юрій Луценко, глава Християнсько-демократичної партії (ХДС) Володимир Стретович, лідер Народного руху України (НРУ) Борис Тарасюк, глава Української республіканської партії "Собор" Анатолій Матвієнко, лідер Української народної партії (УНП) Юрій Костенко, а також лідер БЮТ Юлія Тимошенко і глава СП Віктор Балога.

У ході переговорів обговорювалися питання підготовки акції об'єднаної опозиції на Європейській площі Києва, що відбудеться у п’ятницю. Однак головною темою стало досягнення попередньої домовленості про створення на основі НУ єдиного блоку, до складу якого ввійдуть "Народна самооборона Юрія Луценка" і "Рух – Українська правиця".

Як повідомив один із учасників зустрічі, було ухвалене рішення, що всі депутати Верховної ради V скликання з фракції НУ збережуть свої місця в умовно-прохідній частині списку.

Місця, що належали на попередніх парламентських виборах Партії промисловців і підприємців України (ПППУ), будуть розподілені між представниками "Народної самооборони" і УНП, що входить до складу виборчого блоку "Рух – Українська правиця".

Як відомо, на попередніх парламентських виборах квота ПППУ складала 12%. За словами співрозмовника, саме досягнення домовленості про створення мегаблоку стало компромісом для написання депутатами, що входять в опозиційні фракції, заяв про складення депутатських повноважень.

У той же час представник НУ, один із членів центрального виконкому партії, сказав, що остаточне рішення про формат участі в позачергових парламентських виборах буде ухвалено з'їздом.

"Вони (представники партій, що входили у Верховній раді V скликання до складу фракції НУ шантажують нас, погрожують тим, що не напишуть заяви про вихід із фракції доти, поки не буде вирішене питання з блоком",– зізнався він.

"Я б почекав з остаточними висновками, поки ці попередні усні домовленості будуть формалізовані",– обережно сказав один з лідерів "Народної самооборони" Тарас Стецьків.

Він кілька разів підкреслив, що реалізація попередніх домовленостей буде можлива лише у випадку перенесення дати позачергових парламентських виборів.

Рухівець В'ячеслав Коваль, не став уточнювати, які квоти передбачені для сторін. Утім, пізніше він сказав, що "цифри реальні і вже попередньо погоджені". "НРУ одержить не менше, ніж на попередніх виборах. Буде навіть трохи більше",– повідомив Коваль.

Нагадаємо, на минулих парламентських виборах квота НРУ складала 14%.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування