Податкова висунула Привату претензії на $47 мільйонів

П'ятниця, 20 квітня 2007, 10:47

Державна податкова адміністрація висунула підприємствам групи "Приват" претензії на $47 млн.

Відповідно до опублікованого в четвер звіту про роботу ДПАУ в I кварталі 2007 року, українські підприємства в I кварталі поточного року мінімізували податкові надходження на суму 2,845 млрд грн ($564,5 млн), пише "Комерсант-Україна".

З 313 перевірених підприємств найзліснішими мінімізаторами виявилися чотири компанії, які входять у групу "Приват" – ТОВ "Компанія 'Технологія'", ВАТ "Баглейський коксохімзавод", ВАТ "Днепрококс" і ВАТ "Дніпродзержинський коксохімзавод".

За даними ДПАУ, за I квартал ці підприємства недоплатили понад 238 млн грн ($47 млн).

Це вже не перше обвинувачення групі "Приват" з боку податківців у мінімізації своїх зобов'язань – торік глава ДПАУ Олександр Кирєєв заявляв про застосування Дніпровським меткомбінатом ім. Петровского таких схем через компанію "Дніпро-96" на суму 40 млн грн.

За словами заступника глави Дніпропетровської ДПА Лілії Лук'янової, компанії групи "Приват", купити устаткування і зарахувавши витрати на його придбання у свій податковий кредит, потім знову продали його.

За це вони одержали приватизаційний сертифікат, який надалі не був реалізований або виміняний на товар (це надає право на податковий кредит). Замість цього сертифікат обміняли на гроші в банку.

"На один товар вийшло два кредити й одне зобов'язання по ПДВ",– пояснила Лук'янова.

На Дніпродзержинському коксохімічному заводу повідомили, що після того, як довідалися про претензії, повідомили податківцям у листі про свою незгоду з претензією.

"ДПАУ чіпляється за такі великі суми, тому що подібними ривками можна заповнити бюджет і вирішити низку проблем з виконанням плану. Але я схильний вважати, що підприємства виграють", – вважає експерт Центру ім. Разумкова Костянтин Кузнєцов.

Раніше перший віце-прем'єр, міністр фінансів Микола Азаров і глава ДПАУ Анатолій Брезвін на цьому тижні заявляли, що в квітні очікується недонадходження в бюджет на суму близько 1 млрд грн.

Директор Інституту глобальних стратегій Вадим Карасьов не виключає і політичного підґрунтя заяв податкової адміністрації.

"Незалежно від наміру податкової обвинувачення підприємств "Привату" виглядають як спосіб законодавчого тиску на групу, що підтримує представників опозиції",– відзначає він.

"Українська правда" у Threads

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування