Представник Ющенка в КС не хоче подавати декому руку

П'ятниця, 20 квітня 2007, 13:41

Представник президента в Конституційному Суді Володимир Шаповал заявляє, що має намір піти у відставку, оскільки суд не має "беззаперечної довіри в суспільстві".

Про це йдеться в заяві Шаповала, поширеній прес-службою секретаріату президента в п’ятницю.

"Шаповал заявив, що прийняв для себе принципове рішення: після закінчення розгляду справи про відповідність Конституції указу президента він у жодному статусі не братиме участі в роботі суду, який не має беззаперечної довіри в суспільстві", - повідомляє прес-служба.

Водночас Шаповал підкреслив, що "залишається в команді Віктора Ющенка і працюватиме на будь-якій посаді", яку йому доручить президент.

Він назвав одним з наріжних каменів законності й демократії в державі "існування професійного і незалежного Конституційного Суду".

На думку Шаповала, лише Конституційний Суд такого ґатунку має моральне право бути останньою інстанцією в тлумаченні Основного Закону.

"Гарантією цьому має бути професійний і моральний стандарт кожного з суддів Конституційного Суду. На жаль, нинішній склад суду такому стандарту не відповідає", – зазначив Шаповал.

Він наголосив, що пам’ятає інший Конституційний Суд, який був дійсно незалежним і самостійним високопрофесійним органом конституційної юрисдикції.

"Мені важко уявити ситуацію, щоб суддю високого суду підозрювали у вчиненні корупційних діянь, а він не заявив би про самовідвід для того, щоб відкинути хоча б найменші підозри у своїй об’єктивності", - зазначив Шаповал.

"Ще більша відповідальність лягає на суддю-доповідача, до якого є суспільна недовіра через конфлікт інтересів", – додав він.

У перерві засідання Шаповал сказав, що хоче позбутися необхідності подавати декому з присутніх у залі КС руку, повідомляє Ліга.

Також він заявив, що одна з причин його вчинку полягає в тому, що йому не хочеться "звертатися до деяких осіб, що присутні у залі, - шановний або шановна".

При цьому Шаповал не повідомив, кого саме має на увазі: "Коли ти повинен говорити людині "шановний", а ти вважаєш і знаєш, що це зовсім інша людина, то ти або стаєш залежним від тієї неправди, що говориш, або ти не вільний".

"Я вільна людина, і основна теза - я хочу позбутися необхідності подавати декому руку", - прокоментував він своє рішення.


Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування