Заступник Мороза каже, що КС може не подолати конфлікт

Вівторок, 24 квітня 2007, 08:25

Заступник голови Верховної Ради Микола Томенко вважає, що після рішення Конституційного Суду конфлікт у владі може зберегтися і його зможе подолати референдум.

На його думку, подальших вірогідних сценаріїв розвитку ситуації "щонайменше три", повідомляє прес-служба Томенка.

"Наприклад, у разі визнання КС указу президента законним, Верховна Рада вносить зміни до виборчого законодавства і організовує дострокові вибори, які, скоріше за все, відбуваються влітку цього року", - зазначив Томенко.

Водночас, за його словами, "у разі визнання рішення президента неконституційним, дострокові вибори влітку не відбуваються".

"Якщо КС приймає нейтральне рішення, тоді політики мають самостійно розв’язати цю проблему. Очевидно, що за умов усіх трьох сценаріїв знайдуться політичні гравці, які не погоджуватимуться з тим чи іншим перебігом подій", - припустив Томенко.

На його думку, єдиним шляхом розв’язання конфлікту, який може зберегтися після рішення Конституційного Суду, є проведення невідкладного всеукраїнського референдуму щодо дострокових виборів парламенту.

"Скажімо, референдум відбувається влітку. Тоді у разі підтримання суспільством ідеї проведення дострокових парламентських виборів, вони відбуваються восени", - зазначив Томенко.

Крім того, на думку Томенка, "у разі проведення референдуму, можна реалізувати ідею, яка озвучується багатьма політиками, - включити додаткові запитання щодо конституційного ладу України".

"Проте, жоден регіон не повинен виносити на референдум конфліктних питань, що розколюють країну, - наприклад, мовні, регіональні чи інші подібні питання" - вважає він.

Наразі ж, Томенко наголошує, що "Україна мусить діяти у відповідності до тих рекомендацій, які запропонувала Парламентська Асамблея Ради Європи у своїй резолюції "Функціонування демократичних інституцій в Україні".

За його словами, якщо коротко сформулювати європейські стандарти, озвучені ПАРЄ, то Україна має вирішити існуючу кризу "в легітимний, суворо конституційний та мирний спосіб".

"Тобто, на сьогодні всі зобов’язані виконувати указ президента, а після відповідного рішення Конституційного Суду – виконувати рішення суду. І вже залежно від рішення КС треба визначатися, як рухатися далі", - зазначає прес-служба Томенка.


Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування