Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

У Тимошенко думають, що з кризи можна вийти за рахунок ПР

Вівторок, 24 квітня 2007, 10:49

Депутат від БЮТ Андрій Шкіль вважає, що перенесення строків дострокових виборів у Верховну Раду може розглядатися тільки з технічного боку.

"Не повинно бути ніяких переносів на осінь. Якщо вибори не відбудуться протягом травня-червня, імовірність їхнього проведення взагалі істотно знижується", - заявив він в інтерв'ю "Известиям в Украине".

На думку Шкіля, "переговори між президентом і прем'єром повинні вестися про те, коли будуть проведені дострокові вибори, а не про те, чи будуть вони проведені взагалі".

При цьому він зазначив, що "відведений (президентським указом) термін – дуже короткий, і його недостатньо для підготовки до проведення виборів".

"Шкода, що в нас у законі не прописано, хто має право брати участь у дострокових виборах. Як на мене, то в них повинні брати участь тільки ті політичні сили, що вже пройшли в парламент: БЮТ, "Наша Україна", СПУ, КПУ і ПР", - також заявив Шкіль.

Говорячи про те, наскільки міцними можуть бути можливі домовленості між президентом Віктором Ющенком і прем'єром Віктором Януковичем, Шкіль зазначив, що не вірить "у які б не було домовленості".

"Не вірю, що ПР дотримує слова – вона жодного разу його не дотримала ні перед своїми виборцями, ні перед своїми партнерами (я маю на увазі колег з опозиції, а не зі СПУ і КПУ)", - заявив депутат.

"Але коли йдеться про те, чи можна за допомогою ПР вийти з кризи, я відповім: так, це можливо! Але це потрібно робити приблизно так само, як під час кризи при Кучмі, коли в умовах повної недовіри до тодішнього президента все рівно в сесійній залі йшла робота...", - додав він.

У той же час, на думку Шкіля, "головним предметом компромісу повинна стати необоротність демократичних змін в Україні, необоротність проєвропейського, проатлантичного, пронатівського курсу, необоротність розвитку України як суверенної держави".

"Друге – це закріплення імперативного мандату... В сьогоднішній Україні це необхідність. Більш того, у законі повинно бути прописано, щоб імперативний мандат працював 4-5 скликань, не менше", - зазначив Шкіль.

Третій крок, який необхідно зробити для досягнення компромісу, на думку Шкіля, "це узаконити ключові нормативи, які були викладені в Універсалі національної єдності".

"Ідея Універсалу спочатку виглядала досить наївно, але вона може такою й залишитися, якщо не буде закріплена в законі. І тоді, для того щоб змінити ці норми, буде потрібно 300 голосів, яких, я сподіваюся, у нинішньої коаліції не буде ніколи. Ось ті речі, які необхідно прийняти для того, щоб дострокові вибори були проведені без конфронтації", - пояснив Шкіль.

Говорячи про ті компроміси, на які має піти зі свого боку президент, депутат БЮТ сказав: "Віктор Ющенко в цьому випадку може піти на одну глобальну поступку, яка полягає в тому, що ПР буде в наступному парламенті".

Водночас, Шкіль визнав, що дострокові вибори можуть не відбутися. "Але це можливо лише в тому випадку, якщо компроміс влаштує всі сторони, у тому числі й БЮТ. Мені зараз особисто дуже важко придумати умови такого компромісу, що змусив би нас відмовитися від вимоги очищення парламенту", - відзначив він.

"Якщо ж вибори все-таки будуть перенесені на осінь, думаю, це буде програшем якщо не президента, то його секретаріату", - додав Шкіль.

Також він відзначив, що, як і 160 депутатів, подав заяву про вихід із фракції і складання депутатських повноважень. "Якщо суд не прийме рішення про те, що указ президента є конституційним, то має спрацювати цей метод визнання парламенту недієздатним", - підкреслив Шкіль.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
03:22
Під час атаки на Івано-Франківщину Польща піднімала в повітря військову авіацію 
02:07
Die Welt оприлюднило мирну угоду, яку Україна та Росія могли підписати на початку війни
01:06
В Росії злетіли бомбардувальники Ту-95: оголошено масштабну повітряну тривогу
00:54
Німецькі винищувачі перехопили російський  Іл-20 над Балтійським морем
00:38
доповненоУ Харкові пролунала серія вибухів: пошкоджена медустанова
23:40
Іспанія на "Рамштайні" підтвердила плани відправити Україні ракети до Patriot
23:29
Новини економіки 26 квітня: застава за Сольського, Кабмін зберіг тариф на електрику для населення
23:17
відеоПлетенчук: Росіяни посилили захист своїх суден після пошкодження "Коммуни"
23:10
Мутації та перемога природи. Факти про Чорнобильську катастрофу, які ви могли не знати
23:06
Мінфін оновив дані про фінансування держбюджету від початку великої війни: хто став найбільшим донором
Усі новини...