Інтелігенція просить Ющенка, Януковича і Мороза домовитися

Вівторок, 24 квітня 2007, 19:21

Громадські діячі, представники творчої і наукової інтелігенції закликають лідерів провідних політичних сил України до компромісу.

Зокрема, на прес-конференції у вівторок худкерівник хору ім. Г.Верьовки Анатолій Авдієвський, академік Ярослав Яцків і ректор Львівського нацуніверситету ім. І.Франка Іван Вакарчук озвучили звернення 20 відомих українців до політлідерів.

У ньому вони просять сторони політичного конфлікту почути один одного й уступити один одному, щоб виграла вся країна.

"Політичне протистояння бере початок ще у 2004 році... і загострилося небажанням і нездатністю політичних еліт налагодити роботу державних інститутів... Тендітний баланс у суспільстві порушений, гасла так і залишилися нереалізованими, а парламентські кулуари заповнили боротьба за повноваження, корупція, інтриги і зрадництва", - говориться в зверненні.

Представники інтелігенції також відзначають, що підтримують резолюцію ПАРЄ, у якій політичним лідерам пропонується "вийти з конфлікту шляхом переговорів, не перекладаючи свою відповідальність за рішення політичної кризи на Конституційний Суд".

Базовим елементом врегулювання кризи вони називають створення і початок роботи представницької суспільно-професійної конституційної комісії, ініційованої президентом за підтримки уряду.

Представники інтелігенції і суспільних діячів також просять уряд прислухатися до порад європейських посередників.

Вакарчук підтвердив, що нинішня ситуація не може бути вирішена в рамках діючого законодавства і за нинішніми правилами.

"Вибори - це навряд чи не єдиний шанс для очищення і становлення української демократії", - озвучив він тезу звернення.

Документ також підписали президент Університету "Києво-Могилянська академія" В'ячеслав Брюховецький, директор Львівської галереї мистецтв Борис Возницький, член-кореспондент НАНУ Геннадій Вороновський, літературознавець Іван Дзюба, директор Інституту літератури ім. Т.Г.Шевченка НАН України Микола Жулинський.

Також глава правління Гельсинської групи з прав людини Євген Захаров, письменник Роман Іваничук, глава Південноукраїнського центру гендерних проблем Одеської національної юридичної академії Людмила Кормич, декан історичного факультету Одеського нацуніверситету ім. И.И.Мечникова В'ячеслав Кушнір, глава правління Одеського благодійного фонду "Майбутне" Борис Литвак.

Також свої підписи поставили депутат Левко Лук'яненко, директор Інституту релігії і суспільства Українського католицького університету Мирослав Маринович, співачка Ніна Матвієнко, поет Дмитро Павличко, директор Інституту філософії НАН Мирослав Попович, ректор Харківської державної академії міського господарства Леонід Шутенко, глава Всеукраїнського об'єднання ветеранів Ігор Юхновский.

Інтерфакс-Україна

"Українська правда" у Threads

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування

Читайте УП В Google News