Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

ЦВК готує базу виборців, але гроші на неї має дати Рада

Середа, 25 квітня 2007, 09:01

Центральна виборча комісія підрахувала, що для створення єдиного реєстру виборців потрібно 135,7 млн. грн.

Саме стільки вимагатиме створення бази даних виборців України у 2007 році, повідомляє прес-служба ЦВК.

Зокрема, з них 79,04 млн. грн. – на первинне формування списків, включаючи витрати на створення відповідної інформаційно-телекомунікаційної системи.

Як розраховують у ЦВК, 4,25 млн. грн. буде витрачено на службу розпорядника Державного реєстру виборців, 51 млн. грн. – на органи ведення реєстру, 630 тис. грн. – на регіональні органи адміністрування реєстру, 780 тис. грн. – на відділ ведення й адміністрування реєстру МЗС для обліку виборців, які живуть за кордоном.

Відповідні розрахунки протягом декількох днів будуть передані в Міністерство фінансів, після чого план фінансування має затвердити Верховна Рада.

Планується, що фінансування Держреєстру буде проводитися з декількох джерел. Зокрема, ЦВК додатково проситиме з держбюджету 107,4 млн. грн. 25,1 млн. грн. пропонується профінансувати за рахунок місцевих бюджетів, а 3,2 млн. грн. – за рахунок коштів, передбачених на утримання ЦВК. Не виключено, що буде задіяна й допомога міжнародних організацій.

Розпорядником реєстру, відповідно до 2 частини 14 статті закону про Державний реєстр виборців, визначено ЦВК. Для забезпечення виконання відповідних функцій, Центрвиборчкомом буде створена Служба розпорядника держреєстру виборців, що контролюватиме ведення реєстру - постійно оновлюваної електронної бази даних з відомостями про виборців.

Як повідомляє "Комерсант-Україна", очікувалося, що структури, необхідні для ведення реєстру, почнуть працювати 1 жовтня 2007 року і протягом 3 місяців буде сформований актуальний список виборців.

Однак автори закону побоюються, що політична криза може відсунути строки реалізації проекту на кілька місяців.

"Для створення реєстру необхідно буде закупити апаратуру, програмне забезпечення. Потрібно проводити тендери. Однак, наскільки мені відомо, нічого з цього не відбувається", сказав депутат "Нашої України" Юрій Ключковський.

"Шкода, адже реєстр дозволить країні бути готовою до виборів не просто в будь-який місяць, а в будь-який момент", - додав він.

Тим часом у ЦВК стверджують, що підготовка до складання реєстру йде за графіком. За словами керівника відповідної робочої групи Жанни Усенко-Чорної, зараз розробляється документація цього проекту, хоча строки створення бази даних залежать від того, коли Верховна Рада затвердить виділення коштів на цей проект.

Закон "Про Державний реєстр виборців" був ухвалений 22 лютого 2007 року.


Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування