Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

Ющенко розповів, як 5 возів риби врятували його Хоружівку

Середа, 25 квітня 2007, 12:40

Президент Віктор Ющенко наголошує на важливості збереження національної ідентичності.

Про це він заявив, проводячи у Мар’янівській загальноосвітній школі відкритий урок для учнів 9-11 класів.

"Я хочу говорити про нашу державу і хотів би робити це з великою гордістю. І говорити про майбутнє держави слід починати з нашого минулого. Якщо добре знаєш свою історію, переконаний, ти маєш відповідь, як ти будеш жити", - зазначив президент.

"Історія дає можливість відчути свою сутність і дає відповідь, чому ми прийшли на цей світ і як хочемо його змінити. Починати розмову слід з любові до своєї материнської мови. Це перший ідентифікаційний знак, який говорить, що ми українці. Це те, що нас поєднує з нашою родиною і батьківщиною", - додав він.

"Світ побудований таким чином, що він вимагає унікальності. Цікаві є ті, хто є унікальними. Нецікаві є ті, хто як калька, як клони повторюють один одного. І тому для того, щоб зберегти свою своєрідність, унікальність, у кожній країні світу є програма як зберегти те, що тобі є рідне, що тобі близьке", - наголосив президент.

Далі він розповів про своє рідне село Хоружівка, яке знаходилося на кордоні з Російською імперією і кілька разів було спалене і як останній гетьман Петро Калнишевський наказав своєму брату Ничипору Калнишевському-Ющенку, щоб він поїхав з 5 возами риби і допоміг селу.

Крім того президент зробив екскурс в історію трипільської культури, доби Київської Русі, коли Ярослава Мудрого називали "тестем всієї Європи".

Особливу увагу він приділив історії доньки Анни Ярославни, королеви Франції, яка наслухавшись історій матері про рідний край, вирішила втекти до діда.

"І мати їй сказала: "Іди, але зупинися там, де почуєш спів півня, дзвіночок і ти будеш на возі". І вона справді почула це в одному селі... І через 150 років стала святою, і ім'я Едігма носять 2/3 дівчат в селі", - розповів президент.

Ющенко також зупинився на історії Тараса Шевченка, який з хлопчика, який носив воду у п’яного дяка і підслуховував як він читає дітям абетку, потім став кращим гравером імперії. Звернув увагу на історію козацтва і того, що в Україні ніколи не було кріпосних, що перша конституція була написана українцем Пилипом Орликом.

Не оминув президент і того, що центр Європи знаходиться в Україні, і необхідність входження України до ЄС та НАТО.

"Чим більше ми тратимо на озброєння, тим менше на те, що ми говорили вище (освіту). Тому європейські країни вирішили, що не треба бути учасникам гонки озброєння, а домовитися між собою про принципи, що ми не нападаємо, і це називається Північно-Атлантичний оборонний альянс".


Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування