Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

Ющенку і Морозу пропонують примиритися на виборах у жовтні

Середа, 25 квітня 2007, 17:19

Комітет виборців України пропонує провести дострокові вибори парламенту у жовтні 2007 року після саморозпуску Верховної Ради.

Такий вихід пропонує КВУ українським політикам для виходу з політичної кризи, яка, на думку експертів, "досягла свого апогею".

"Конфлікт політичних сил зайшов настільки далеко, що подальша його ескалація може призвести до незворотних наслідків для української держави. В той же час більшість політичних сил усвідомила, що єдиними шляхом розв’язання політичного протистояння є проведення позачергових виборів народних депутатів у 2007 році", - зазначає КВУ у своїй заяві.

При цьому комітет відзначає, що згідно з даними опитування, проведеного Київським міжнародним інститутом соціології, майже 80 відсотків громадян України планують взяти участь у дострокових виборах.

У той же час КВУ вважає, що нашвидкуруч проведені вибори, з неналежним фінансуванням і поганою організацією, порушенням принципів прозорості і відкритості не призведуть до вирішення політичної кризи, а, навпаки, її поглибить.

У зв’язку з цим КВУ пропонує проведення позачергових виборів народних депутатів у жовтні 2007 року, шляхом саморозпуску Верховної Ради України V скликання.

При цьому термін виборчої кампанії має становити 4 місяці та повинні бути дотриманні всі процедури, передбачені для чергових виборів.

Напередодні оголошення позачергових виборів поновити роботу парламенту та внести зміни в закон про вибори, де передбачити пропорційну виборчу систему із запровадженням формування "відкритих списків" кандидатів в народні депутати.

КВУ вважає найбільш оптимальним для України запровадження "відкритих регіональних списків".

У разі збереження системи "закритих списків", внести зміни в Закон про вибори та Закон про політичні партії, де законодавчо закріпити таємне рейтингове голосування делегатів з‘їздів для визначення черговості кандидатів у виборчому списку.

Партії та блоки, які вже мають кандидатів на позачергові вибори мають оприлюднити дані про висунутих кандидатів на офіційних Веб-сайтах партій.

Оскільки за короткий термін фізично неможливо сформувати єдиний реєстр виборців, то КВУ пропонує в найближчий час необхідно відновити діяльність робочих груп з формування списків виборців.

З метою встановлення відповідальності обраних депутатів перед виборцями відразу після розблокування роботи Верховної Ради прийняти Закон про регламент ВР, де, зокрема, передбачити заборону на перехід депутатів в інші фракції, встановити персональне голосування депутатів ВР (заборонити передачу картки) та запровадити механізми співпраці народних депутатів з виборцями, щомісячне звітування тощо.

За порушення цих норм встановити різні форми відповідальності аж до позбавлення повноважень народного депутата.

Українські новини

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
Усі новини...