Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

Богатирьова пропонує Ющенку традиційний вихід

Четвер, 26 квітня 2007, 14:51

Лідер парламентської коаліції Раїса Богатирьова радить президенту скасувати свій указ про перенесення виборів від 26 квітня і повернутися в конституційне поле.

Про це йдеться в її заяві, поширеній у четвер.

Богатирьова нагадала, що коаліція після першого указу президента пішла на переговори, незважаючи на те, що їх умовою був ультиматум президента: "спочатку дострокові вибори, а потім компроміс".

"Ми намагались розглядати вимогу президента про дострокові вибори не шлагбаумом на дорозі в пошуках взаєморозуміння щодо виходу із політико-правового тупика, куди затягнув нас екстремізм опозиції, яка прагне реваншу", - зазначила вона.

Богатирьова нагадала, що 25 квітня на спільному засіданні в секретаріаті президента політичних груп ми всі разом "проявили готовність розглядати політичний компроміс як ключовий та інтегральний спосіб виходу на підписання широкомасштабного національного пакту примирення".

Водночас, на її думку, указ президента від 26 квітня 2007 року направлений на відмову від переговорного процесу.

"Його головною метою є також зрив конституційного процесу щодо права президента поза Конституцією втручатися в діяльність гілок влади в Україні і розпускати виключно з політичних суб’єктивних мотивів парламент", - заявила вона.

Лідер коаліції називає використання президентом у цьому указі норми статті 90 конституції "маніпулятивною юридичною і політичною технологіями".

"Таких підстав в природі діяльності Верховної Ради об’єктивно не має і не могло бути. З точки зору політичної ціни цього указу – це продовження практики ультиматумів і використання політичного мандата президента для стимулювання жорсткої національної кризи", - заявила Богатирьова.

"Дострокові вибори не є панацеєю від нечесної політики, реваншу і узурпації влади меншістю. Вони є ліками для хворої демократії тільки тоді, коли проводяться в умовах дотримання конституційних гарантій прав і свобод, реального використання принципу верховенства права. Все інше – псевдодемократія", - додала вона.

Богатирьова наголосила, що коаліції не сприймає указ президента як право глави держави "таким грубим і недемократичним чином вести дискусію з парламентом, суспільством і сучасним, об’єднаним демократичними цінностями, світом".

"Є ще шанс вернути для формування єдиної позиції політичної влади в Україні наш діалог. В його основі має лежати Конституція України, справедливість і відповідальність перед єдиним сувереном влади – українським народом: Президенту скасувати Указ і продовжувати будувати національний компроміс. Пам’ятаймо: спочатку було слово", - заявила вона.


Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
18:31
Лише 26% заявок про зруйноване та пошкоджене житло проходять верифікацію – Мінвідновлення
18:21
Зеленський провів Ставку: увага до захисту інфраструктури, ситуація на фронті, виробництво зброї
18:20
Михальчик здобув срібну нагороду на перегонах "24 години Ле-Мана"
18:19
Зеленський сподівається, що Трамп не буде проти України
17:58
Українці зможуть лишатися у Німеччині попри протермінований паспорт
17:53
Threads має вже 150 млн користувачів на місяць: менше, ніж планував Цукерберг
17:52
Мінекономіки відкрило грантову програму на 1 мільйон доларів для підприємниць
17:51
Приватбанк завершив перший квартал із чистим прибутком у 14 мільярдів
17:51
Піхотна снайперка Білозерська про шлях від добровольця до офіцера ЗСУ, жінок на війні та особливості роботи марксмена
17:47
оновленоРосіяни поцілили біля залізничного вокзалу в Балаклії на Харківщині: семеро постраждалих
Усі новини...