Ющенко вистрілив удруге, бо злякався рішення КС?

Четвер, 26 квітня 2007, 16:51

Політологи не виключають, що видати другий указ про дострокові вибори президента Віктора Ющенка спонукало можливе негативне рішення Конституційного Суду щодо указу від 2 квітня.

На думку політолога Вадима Карасьова, першою причиною появи нового указу є невиконання указу від 2 квітня і неможливість провести технічно, організаційно і законодавчо вибори 27 травня, повідомляє УНІАН.

Другою причиною - негативне для президента рішення Конституційного Суду щодо відповідності указу від 2 квітня Конституції.

"Тому новий указ - крок на випередження, політичну нуліфікацію можливого рішення Конституційного Суду", - вважає експерт. Третьою причиною Карасьов назвав "намагання все-таки провести дострокові вибори до парламенту вже в першому півріччі цього року".

У свою чергу політолог Володимир Маленкович вважає, що президент "намагається втекти від рішення Конституційного Суду, яке буде для нього гранично незручним".

І при цьому, вважає експерт, глава держави у новому указі "створює плутанину, ще далі виходячи за межі правового поля".

Маленкович зазначив, що президент посилається на статтю 90 в своєму указі і вважає, що "відтепер" президент дістає можливість повною мірою використовувати право на розпуск парламенту.

"Значить, 2 квітня у нього цього права не було, і це логічно. Стаття, на яку він посилається, вміщує формулювання – "коаліція впродовж місяця не сформована", - зазначив політолог.

"Якщо Ющенко вважає, що в кінці березня ця коаліція була сформована всупереч Конституції, як він говорить, то після цього, до 2 квітня пройшов всього тиждень, а не місяць. У нього не було ніяких юридичних підстав розпускати парламент тоді", - додав експерт.

"А зараз їх тим більше немає, тому що якщо парламент розпущено, то значить, у ньому немає ніякої коаліції. А якщо ж парламент вважати таким, що діє, то значить, потрібно відмовитися від указу з самого початку", - заявив Маленкович.

"І в цьому випадку теж у нього не буде місяця, тому що вже 2 квітня, до публікації першого указу, парламентська більшість погодилася повернутися в колишній формат. Відповідно цей аргумент не діє", - додав експерт.

Водночас політолог Володимир Фесенко вважає, що головна причина підписання президентом нового указу – необхідність зняти проблему з можливим негативним рішенням Конституційного Суду щодо указу від 2 квітня.

Між тим Фесенко вважає, що нинішній указ президента з юридичної точки зору знімає цю проблему.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
Усі новини...