Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

Лавринович знову накатав сім листків, який Ющенко порушник Конституції

Четвер, 26 квітня 2007, 18:03

Міністерство юстиції вважає за необхідне запропонувати президенту скасувати указ від 26 квітня "Про дострокове припинення повноважень Верховної Ради та призначення позачергових виборів" як такий, що суперечить Конституції України

Про це йдеться в юрвисновку Міністерства юстиції на семи сторінках.

На думку Мін’юсту указ президента про перенесення дати дострокових парламентських виборів на 24 червня порушує низку статей Конституції

Зокрема, коментуючи посилання президента на 90 статтю Конституції, Мін'юст вказує, що законом не передбачений вступ всіх депутатів-членів фракції, яка формує коаліцію, до більшості.

"Вирішальною умовою для сформування коаліції є наявність у сформованих за результатами виборів депутатських фракціях, що утворюють коаліцію, кількісної більшості народних депутатів України від конституційного складу Верховної Ради України", - йдеться у висновку.

Мінюст також вказує, що додання до фракцій, які сформували коаліцію, прізвищ інших народних депутатів України, не порушує засад "формування коаліції депутатських фракцій, визначених частиною шостою статті 83 Конституції України", оскільки в цих фракціях і так було достатньо депутатів для формування коаліції.

Крім того, Мін'юст вважає, що посилання президента на частини другу та третю статті 5 Конституції про створення реальних передумов для узурпації влади не відповідає трактуванню КС з цього приводу, оскільки в ньому не зазначено загрозу від переходу депутатів з фракції в фракцію.

"Положення частини четвертої статті 5 Конституції України, що "ніхто не може узурпувати державну владу" треба розуміти як заборону захоплення державної влади шляхом насилля або в інший неконституційний чи незаконний спосіб органами державної влади та органами місцевого самоврядування, їх посадовими особами, громадянами чи їх об’єднаннями", - зазначає Мін'юст.

"Очевидно, що входження до складу антикризової коаліції, народних депутатів, які не є членами фракцій СПУ, КПУ та ПР, не посягає на обов’язковість результатів народного волевиявлення, зокрема, здійсненого через парламентські вибори, не призводить до зміни конституційного ладу та не спрямовано на захоплення державної влади шляхом насилля або в інший неконституційний чи незаконний спосіб", - вважає міністерство.

Крім того Мін'юст переконаний, що гарантування президентом додержання Конституції, прав і свобод людини і громадянина, забезпечення національної безпеки має здійснюватися виключно в межах Основного Закону.

"Жодна соціальна цінність не може бути підставою для перевищення Президентом наданих йому Конституцією України повноважень", - наголошує відомство.

Крім того Мін'юст підкреслює, що для фінансування дострокових виборів необхідно внести зміни до закону про бюджет.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування