Експерти думають, що у Януковича з Морозом низький кредит

П'ятниця, 27 квітня 2007, 13:54

Діяльність влади в усіх сферах не відповідає критеріям прозорості, підконтрольності суспільству, не відповідає інтересам суспільства.

Про це йдеться у прес-релізі за даними дослідження 240 днів уряду Януковича, здійсненого консорціумом неурядових аналітичних центрів у складі Інституту економічних досліджень та політичних консультацій, Центру політико-правових реформ, Центру Разумкова.

"За період із серпня 2006р. у діяльності різних владних інститутів або не сталося змін, або відбулися негативні зміни. Саме в тих органах влади, які мають формувати правове поле України та відстоювати принципи правової держави, домінує правовий нігілізм", - зазначають експерти.

"Негативною є ситуація в правоохоронних структурах, у сфері боротьби з корупцією, низькими є рівень поваги до прав і свобод громадян, прозорість і зрозумілість кадрової політики. Судова система України є корумпованою, залежною від органів виконавчої влади", - йдеться у прес-релізі.

Водночас результати моніторингу громадської думки за 240 днів свідчать про "досить стійку" тенденцію до поширення критичних настроїв у суспільстві стосовно загальної ситуації в країні, напряму розвитку подій, становища в різних сферах суспільного життя.

Громадяни досить низько оцінюють відповідність діяльності владних інститутів та окремих органів влади таким засадам належного врядування, як прозорість, відкритість, підконтрольність суспільству, відповідність суспільним інтересам.

Експерти також вказують, що підвищується рівень негативних оцінок дій влади, вищих посадових осіб держави, а також політичних сил, представлених у парламенті.

Натомість знижується рівень позитивних очікувань від влади, її окремих інститутів. Загалом, можна констатувати, що кредит суспільної довіри до влади в її новому форматі, який склався після парламентських виборів 2006р. та конституційної реформи, є низьким.

Що стосується міжнародної політики, то експерти відзначають, що за цей час у відносинах з ЄС досягнуто позитивних результатів, закладалися основи для подальшого розвитку співробітництва.

"Однак, євроінтеграційний курс не підкріплювався ефективними діями влади в соціально-економічній сфері. Внутрішня криза викликала стурбованість і певне розчарування з боку європейської спільноти, сумніви стосовно України як прогнозованого, стабільного партнера. Посилювалася невизначеність стосовно перспектив євроатлантичної інтеграції України", - йдеться у прес-релізі.

Водночас влада не спромоглася ефективно використати політико-дипломатичний потенціал розвитку партнерства із США, зазначають експерти.

На російському напрямі, на думку експертів, спостерігалася "нескоординованість дій державних органів, брак стратегічних підходів".

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування