Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

НАТО знову розчинив двері перед Україною, але відсторонився від її дискусій

П'ятниця, 27 квітня 2007, 15:31

Україна і НАТО повинні приймати виклики сучасності разом, а двері альянсу для більш тісної співпраці залишаються відкритими.

Про це заявив генеральний секретар НАТО Яап де Хооп Схеффер у своєму вступному слові на засіданні комісії Україна-НАТО, що проходить в Осло в рамках неформальних зустрічей міністрів закордонних справ альянсу.

"Багато викликів ще стоїть перед нами. Сьогоднішня зустріч - сигнал, що ми готові зустріти ці виклики разом. Двері НАТО для більш тісного співробітництва залишаються відкритими, але тільки українці й обрані ними під час виборів лідери будуть визначати глибину зближення України з НАТО", - заявив він.

"НАТО готово допомогти, ми будемо продовжувати це робити", - цитує Схеффера "Інтерфакс-Україна".

Генсек НАТО зазначив, що дійсний період для України є складним. "Ми знаємо про виклики для вас, пане міністр (Арсеній Яценюк), і для молодої української демократії. Я певен, що ви подолаєте ці виклики відповідно до принципів демократії, що також лежать у серці альянсу", - підкреслив він.

Крім того, Схеффер зазначив, що під час святкування десятиріччя Хартії про особливе партнерство України з альянсом Київ і Брюссель підведуть підсумки про спільні досягнення і "подивляться з надією на майбутнє партнерство".

Генсек НАТО подякував Україні за її внесок у спільну безпеку як "важливого постачальника безпеки", внесок в операцію в Косово й Іраку, участь у контингенті в Афганістану, а також в антитерористичній операції в Середземному морі "Активні зусилля".

"Ми вітаємо українські зусилля в рамках нашого особливого партнерства й інтенсифікованого діалогу. Україна і НАТО продовжує нарощувати спільні зусилля у сфері підтримки безпеки", - також відзначив він.

Водночас, Схеффер знову підтвердив позицію альянсу, що політична ситуація в Україні повинна бути вирішена суто громадянами України.

"Поточна ситуація і ті дискусії - винятково справа українців, а не для НАТО. Альянс підкреслив, що політичні процеси мають поважати демократичні принципи і принципи верховенства права, і я можу сказати, що про це було чітко сказано міністром закордонних справ України Арсенієм Яценюком", - заявив він.

Говорячи в цілому про дане засідання, генсек назвав його "важливою зустріччю". "Я думаю, що ми розділяємо точку зору щодо позитивного розвитку нашого партнерства" - наголосив він.


Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування