Кравчук хоче створити свій комітет помаранчевої революції

П'ятниця, 27 квітня 2007, 18:38

Екс-президент Леонід Кравчук заявляє, що указ президента Віктора Ющенка про розпуск парламенту від 26 квітня означає, що переговори між опозицією i коаліцією зайшли в глухий кут, і над Україною нависла загроза силового розв'язання їхнього конфлікту.

У зв’язку з цим він пропонує скликати Bceукраїнські збори представників громадських організацій, на яких утворити громадянський Комітет національного порятунку.

Про це йдеться у зверненні першого президента "до громадських організацій України, до всіх, кого тривожить політична ситуація в державі" від 26 квітня.

На думку Кравчука, ці збори мають ухвалити "два важливих документи" - "резолюцію з оцінками політичної ситуації в Україні та вимогами до влади зупинити небезпечні кроки, які можуть призвести до силового конфлікту" та звернення до українського народу.

Крім того, на думку колишнього президента, "слід від імені зборів запросити в Україну відомих постатей світового масштабу, керівників знакових міжнародних громадських організацій світу".

Для підготовки цих зборів Кравчук пропонує створити організаційний комітет, який визначить порядок їх проведення, повноваження делегованих представників від громадських організацій, вирішить організаційні та інші питання.

Екс-президент заявляє, що не хоче більше "бути людиною, яку цинічно з обличчям мученика i лагідною посмішкою на вустах обдурюють на найвищому рівні", а тому "з лідерами такого калібру" буде спілкуватися через ЗМІ.

"Я не мовчав, я волав, не відмовляючись від будь-якої участі та будь-якої ролі в подоланні кризи, бо це мій біль. Я був першим батьком новонародженої дівчинки, ім'я якої Україна. I я не хочу, щоб це дитя хтось покалічив", - заявив він.

За словами Кравчука, він "не раз i письмово, i усно звертався до учасників політичного процесу, пропонував шляхи вирішення політичної кризи, але вочевидь вони ще не дозріли до розуміння небезпеки, яка загрожує Україні".

"Політики у своїй очманілості взяти або зберегти владу, охопити якомога більше повноважень нехтують Конституцією i законами України, переходять всі межі моралі та коректності", - заявив він.

"За освітленою політичною вітриною навіть неозброєним оком видно брудну кухню, де готують небезпечні для українського народу страви", - наголосив Кравчук.

Як відомо, "Комітет національного порятунку" під час "помаранчевої революції" створили опозиційні сили. 23 березня цього року БЮТ та "Наша Україна" заявили про відновлення дії цього комітету.


Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування