Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

Головним винуватцем "кризової резини" називають Мороза і його апетити

П'ятниця, 11 травня 2007, 18:34

Інтереси Олександра Мороза і соціалістів є головним проблемним питанням виходу з політичної кризи.

Таку думку висловив політолог Володимир Фесенко в інтерв'ю виданню "День", повідомляють "Новости Украина".

"В принципі, інтереси Мороза і соціалістів - це головне проблемне питання. І зараз більшою мірою від "регіоналів" залежить, що вони зможуть запропонувати соціалістам, чим вони можуть зацікавити Мороза", - сказав експерт.

При цьому він відзначив, що входження СПУ в блок з Партією регіонів практично "регіоналам" нічого не дає з погляду рейтингу.

Фесенко підкреслив, що згода Мороза піти на дострокові вибори необхідна для виходу з політичної кризи, і не стільки як члена коаліції, а як спікера Верховної Ради.

Через парламент потрібно провести низку законодавчих актів, що дозволять нормально провести дострокові вибори, пояснив політолог.

На його думку, "опозиційні політичні сили на хвилі розпуску парламенту і дострокових виборів" і "інформаційна ситуація й емоційно-політична атмосфера поки що працюють на їхню користь".

У Партії регіонів, на його думку, ситуація менш стійка, оскільки на початку року вона дещо втратила в рейтингу, хоча і, судячи із соцопитувань, під час кризи відбулася мобілізація не тільки опозиційного електорату, але й електорату Партії регіонів.

"Якщо вони зараз організаційно відновляться, плюс зроблять додаткові соціальні виплати, це може зіграти на їхню користь", - сказав Фесенко.

Президенту ж, на думку політолога, вкрай важливо об'єднати усіх своїх прихильників в одну політичну силу для того, щоб не втратити один, два, а може і три відсотки голосів потенційних прихильників.

"Ці відсотки йому будуть дуже важливі і з погляду кількості парламентських "багнетів" у майбутньому парламенті, і з погляду формування парламентської більшості. Тут ці кілька відсотків теж можуть бути важливі", - вважає Фесенко.

З приводу "Української правиці" і "Народної самооборони" політолог відзначив, що "йде торгівля, кожний хоче одержати більше в загальному списку".

"У Луценка є певні підстави й аргументи: йдучи самостійно, він може одержати трохи більше, ніж те, що йому пропонують у списку. У "Правиці" більш складна ситуація - самі вони точно не проходять. А з іншого боку - це перевірені бійці, ідеологічні союзники президента", - сказав Фесенко.

Якщо переговорний процес затягнеться, то, на думку політолога, у другій половині липня або в серпні проводити вибори не дуже доцільно з погляду явки виборців.

"На мій погляд, найоптимальніший варіант - це кінець серпня - початок вересня. Це могло б бути компромісним варіантом", - сказав Фесенко.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування