Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

ЮЩЕНКО В ПОЛЬЩІ ПРОТИСТОЯВ ПУТІНУ В АШХАБАДІ

П'ятниця, 11 травня 2007, 22:00

Президенти України, Польщі, Грузії, Азербайджану, Литви та представник Казахстану домовилися про створення спільної компанії, яка б займалася питаннями енергозабезпечення, у тому числі і реалізацією проекту Одеса-Броди-Плоцьк.

"Ми підтримуємо ідею створення компанії, що розвиватиме спільні енергетичні проекти, і залучатиме зусилля всіх країн-учасників", - відзначається в комюніке за підсумками самміту.

У документі зазначено, що компанія, у тому числі займатиметься і реалізацією проекту Одеса-Броди-Плоцьк.

Як відзначив президент України Віктор Ющенко, даний проект "не є проектом проти когось". Він підкреслив, що ціль сьогоднішнього заходу – координація зусиль країн, що споживають, добувають, транспортують енергоресурси.

За його словами, ця спільна компанія оптимізує регіональні можливості "у перспективах будівництва створення нової концепції енергетичної безпеки".

Президент України підкреслив, що діалог навколо проекту Одеса-Броди-Плоцьк вівся давно, "але йому не вистачало одного - політичного рішення". "І сьогодні таке рішення є", - підкреслив він.

При цьому Ющенко не виключає, що до проекту про створення енергоконсорціуму приєднаються й інші учасники.

Відповідаючи на питання про доцільність залучити до консорціуму Росію, Ющенко заявив, що "коло учасників, що сьогодні є, не є остаточним".

Тим часом, у Росії сприйняли Енергетичний форум у Кракові вкрай негативно. Зокрема, із пропозицією підготувати заяву у зв'язку з проведенням у Польщі "антиросійського енергетичного форуму" виступив на засіданні Держдуми в п'ятницю член фракції "Справедлива Росія" Микола Павлов.

Він запропонував висловитися на підтримку політики російського президента й одночасно засудити антиросійську спрямованість цього форуму.

Коментуючи цю пропозицію, голова Держдуми Борис Гризлов зауважив, що, на його погляд, вона є правильною.

У той же час, у п'ятницю президенти Росії і Туркменії Володимир Путін і Гурбангули Бердимухаммєдов висловили особливу зацікавленість у подальшому розвитку масштабного російсько-туркменського партнерства в галузі нафтогазового комплексу і транспортування енергоресурсів.

Як підкреслюється у спільній заяві, ухваленій за підсумками переговорів лідерів двох країн в Ашхабаді, "пріоритетне значення глави держави додають послідовної реалізації угоди між РФ і Туркменістаном з співробітництва в газовій галузі від 10 квітня 2003 року, що передбачає постачання природного газу з Туркменістану до РФ на довгостроковій основі і здійснення спільних проектів у цій сфері народного господарства".

"Інтерфакс-Україна"

"Українська правда" у Threads

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
Усі новини...