Ющенко і президенти підтвердили, що завжди готові

Понеділок, 14 травня 2007, 10:52

Президенти України, Польщі, Азербайджану, Грузії та Литви домовилися про створення спільного підприємства по добудуванню нафтопроводу Одеса-Броди до Гданьська, що можливо закінчити до 2012 року.

Відповідна домовленість була досягнута під час енергетичного самміту в Польщі, пише Комерсант-Україна.

"Головною перемогою Києва можна назвати непублічну обіцянку азербайджанського президента Ільхама Алієва забезпечити постачання нафти з 2012 року. Україна, у свою чергу, зобов'язується передати трубопровід в управління створюваному СП", - відзначає видання.

За словами автора, "учасники зустрічі раптово вирішили, що за підсумками засідання має бути підписаний якийсь документ, але оскільки сценарій цього не передбачав, організатори виявилися не готові до такого повороту подій".

"Проект документу записували "з голосу". Роздруковувати його доводилося в іншій частині будинку – поруч із залом переговорів не виявилося навіть принтера", - відзначається в статті.

"Усе, що відбувалося, виглядало нереальним. Уже ніхто не сидів на своєму місці. Президенти і їхні перекладачі стовпилися навколо співробітника польського МЗС з ноутбуком, що готували комюніке. Кожна сторона вносила в текст свої виправлення, через що раз у раз виникали дискусії", - розповів український чиновник, близький до переговорів.

"Кілька разів здавалося, що текст готовий, його роздруковували і приносили президентам. Але потім хтось знаходив нові проблеми, і редагування продовжувалося", – додав він.

Інше джерело повідомило, що найбільша кількість виправлень у текст внесла азербайджанська сторона. При цьому азербайджанці активно цікавилися позицією України і Польщі по питанню контролю за нафтопроводом Одеса-Броди-Гданьськ, у випадку якщо його будівництво буде завершено.

"Баку вимагав, щоб постачальник нафти одержав можливість контролю за транспортними активами. Втім, у підсумковий текст комюніке цей пункт не ввійшов", - відзначає видання.

У ньому учасники самміту лише заявили про готовність "почати роботу над міжурядовою угодою, що буде регулювати участь держав і компаній у проекті використання... трубопроводу Одеса-Броди-Плоцьк-Гданьськ" і "підтримали ідею створення компанії для розвитку спільних енергетичних проектів".

Принципи створення і функціонування цієї компанії визначить міжурядова робоча група на рівні міністрів енергетики, що сторони мають намір створити найближчого часу.

Тим часом виступи голів держав не залишили сумнівів у тому, що за рамками комюніке залишилися важливі непублічні домовленості, пише автор.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування