У Кабміні знають, що Ющенко точно програє

Понеділок, 14 травня 2007, 11:35

Міністр з питань надзвичайних ситуацій Нестор Шуфрич упевнений, що у випадку дострокових виборів у Верховну Раду уряд не зміниться.

"Я абсолютно певен, що сьогодні ми стоїмо ближче до того, що уряд у випадку дострокових виборів, швидше за все, не зміниться", - заявив він в інтерв'ю журналу "Профіль".

При цьому він уточнив, що "сказав, що уряд не поміняється, тому що для мене уряд - це Янукович".

Водночас, на запитання про те, хто, на його думку, виграє від виборів, Шуфрич відповів: "Я точно знаю, хто програє, – Ющенко".

"Виграє за будь-яких обставин тільки БЮТ. Якщо Тимошенко вибори програє, це як мінімум нічого не змінить. Вона залишиться в опозиції і, швидше за все, збільшить своє представництво за рахунок правих сил, і в першу чергу "НУ", - відзначив він.

У той же час, за словами міністра, "для Ющенка ситуація дуже лоскітлива". "Результати голосування за "НУ", я думаю, зрештою поставлять хрест на його політичній кар'єрі. Не виключаю, що це може спровокувати його дострокову відставку", - сказав Шуфрич.

Відповідаючи на питання про те, чи буде його політична сила - СДПУ(о) буде брати участь у виборах, Шуфрич сказав: "Давайте про це поговоримо, коли почнуться вибори... Я дуже не люблю слово "якщо".

При цьому оптимальною датою проведення виборів Шуфрич назвав 2011 рік. "Я поки не бачу жодних правових підстав для іншого. Дострокові вибори можуть бути проведені за єдиної умови – згоді всіх політичних парламентських гравців, і насамперед коаліції", - зазначив він.

Водночас, говорячи про необхідні зміни в Конституцію, Шуфрич наголосив, що "у сформованій системі відносин між гілками влади ми не маємо права закладати в Конституцію механізм двовладдя".

"Це стосується насамперед можливостей президента впливати на роботу Міністерства закордонних справ", - зазначив він, додавши, що "у даних умовах недоцільно залишати за інститутом президента можливість призначати губернаторів".

При цьому Шуфрич підкреслив, що Кабінет міністрів має створюватися на основі більшості, сформованої в парламенті, і "не повинен позбавлятися можливості формувати вертикаль виконавчої влади".

"У президента мають бути контрольні функції, можливо, їх необхідно підсилити, але при цьому в президента не повинно бути інструментів впливу на життя країни, якими він міг би зловживати", - зазначив він.

"У контрольних функціях глави держави має бути система гарантій від сваволі, при цьому він повинен мати право розпускати парламент у силу низки причин, що виписані в Конституції, але не повинен виходити за конституційне поле", - додав Шуфрич.


Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування