Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

Двох Вікторів підозрюють у таємних домовленостях щодо Тимошенко

Понеділок, 14 травня 2007, 13:05

Політичні експерти вважають, що компромісною датою голосування на позачергових виборах Верховної Ради може стати вересень.

"Рішення буде, напевно, на користь осені. Не на 28 число, як запропонувала коаліція, але десь на вересень можуть погодитися. Це було б компромісним рішенням", - сказав політолог Кость Бондаренко.

У свою чергу політолог Андрій Єрмолаєв вважає, що коаліція погодиться на цю дату, якщо буде змінено підстави для проведення виборів, повідомляють Українські новини.

"Можливо, що компромісом буде наближення дати виборів, наприклад, на вересень, але категоричною умовою коаліціянтів буде ухвалення нового рішення про вибори", - сказав він.

Політолог припускає, що конституційною можливістю призначити такі вибори може бути згода коаліції припинити дію коаліційної угоди, щоб надати президенту право розпуску парламенту через 30 днів за фактом відсутності коаліції.

"Для того, щоб коаліція на це пішла, їм потрібні гарантії, що президент відмовиться від минулих формулювань розпуску парламенту. Тоді, можливо, ми будемо говорити про вересневі вибори. Але це гіпотетична тема, поки обидві сторони наполягають на своєму", - сказав Єрмолаєв.

За його оцінкою, оптимальною датою проведення виборів є середина жовтня.

Водночас експерти сумніваються, що президент Віктор Ющенко та прем'єр-міністр Віктор Янукович оголосять дату виборів у середу 16 травня.

"Я не виключаю, що в середу робоча група надасть матеріали, пов'язані з підготовкою виборів... а питання дати й підстав буде віддане на відкуп першим особам", - сказав Єрмолаєв.

З ним погоджується також Бондаренко. "Відсотків 30% цього (що в середу домовляться), тому що наші політики настільки нездатні до домовленостей і настроєні на конфронтацію, що складно повірити в те, що щось відбудеться. Так що в цій ситуації я більше песиміст, ніж оптиміст", - сказав він.

При цьому експерт вважає, що в переговорах між Ющенком і Януковичем є непублічні домовленості. Він припускає, що це може бути створення коаліції Партії регіонів і блоків "Наша Україна" й Юлії Тимошенко в новому парламенті.

"Деякі західні країни тиснуть на 3 сторони, щоб вони погодилися на варіант, що після проведених виборів створюється коаліція із ПР, НУ й БЮТ, а комуністи пішли в опозицію. Цей варіант дуже підтримується західними колами", - сказав політолог.

Думки експертів збіглися в тому, що рішення про дату виборів буде політичним, а не правовим. "Політичне рішення ввело в стан кризи, і політичним рішенням потрібно з нього виходити", - зазначив Бондаренко.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
02:07
Die Welt оприлюднило мирну угоду, яку Україна та Росія могли підписати на початку війни
01:06
В Росії злетіли бомбардувальники Ту-95
00:54
Німецькі винищувачі перехопили російський  Іл-20 над Балтійським морем
00:38
доповненоУ Харкові пролунала серія вибухів: пошкоджена медустанова
23:40
Іспанія на "Рамштайні" підтвердила плани відправити Україні ракети до Patriot
23:29
Новини економіки 26 квітня: застава за Сольського, Кабмін зберіг тариф на електрику для населення
23:17
відеоПлетенчук: Росіяни посилили захист своїх суден після пошкодження "Коммуни"
23:10
Мутації та перемога природи. Факти про Чорнобильську катастрофу, які ви могли не знати
23:06
Мінфін оновив дані про фінансування держбюджету від початку великої війни: хто став найбільшим донором
23:01
оновлюєтьсяУ всіх областях України оголошували ракетну небезпеку, була загроза "Кинджалів"
Усі новини...