Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

Гавриш вважає КС неконституційним

Понеділок, 14 травня 2007, 15:28

Конституційний Суд не має права виносити рішення у справі щодо конституційності указу президента про розпуск парламенту від 26 квітня.

Таку думку висловив суддя КС Степан Гавриш, повідомляє прес-служба президента.

"КС не має права виносити рішення по цьому питанню. Згідно з Основним законом, склад суду – 18 суддів. Нині ж трьох суддів президент звільнив своїм указом, а троє новопризначених поки що не склали присяги", - заявив суддя.

"Це означає, що КС може у процедурному, регламентному порядку розглядати будь-яку справу, але винесення рішення іменем КС не відповідатиме Конституції", - наголосив він.

Гавриш також зазначив, що КС формується трьома суб'єктами, що створює баланс інтересів: "Сьогодні ж в КС цей баланс порушений. Відтак вважаю, що будь-які рішення КС можуть бути сприйняті як несправедливі, а це тільки посилюватиме недовіру до цього органу".

Крім того суддя висловив думку, що приймати рішення у неповному складі КС "є невиправданою жертвою для загострення політичної боротьби і створення серйозної проблеми щодо беззаперечного конституційного арбітрування".

Гавриш навів приклад: конституційний склад Верховної Ради - це 450 депутатів і вона є повноважною у випадку обрання 300 депутатів.

"Але сам КС у своєму рішенні висловив досить імперативну позицію – зменшення корпусу законодавців хоча б на одного депутата робить ВР неповноважною і її діяльність має бути зупинена доки відповідний нардеп не складе присяги", - пояснив суддя.


Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
Усі новини...