Російська дамба вкрала в України вже 30 гектарів

Понеділок, 14 травня 2007, 15:38

Впродовж 2005-го - першої половини 2006 року територія острова Тузла через відсутність фінансування робіт з його укріплення зменшилася на 30 га.

Про це в інтерв`ю журналу "Профиль Украина" від 14 травня 2007 року сказав міністр з питань надзвичайних ситуацій Нестор Шуфрич, повідомляє УНІАН.

"Я був вражений, коли відвідав його (острів Тузла). Після галасу у 2003--2004 роках і спекуляцій "помаранчевих" на цю тему впродовж 2005-го і першої половини 2006 року туди жодної копійки не було вкладено, і ми втратили близько 30 га нашої території - у прямому розумінні слова", - сказав Шуфрич.

Він також повідомив, що рішення комісії МНС було підтримане, і додатково виділено 25 млн. грн. - до тих 10 млн. грн., що вже є в бюджеті, - для розв’язання ситуації на Тузлі. "Сьогодні ми робимо все, щоб захистити острів і не дати піти йому під воду", - сказав міністр.

Коса Тузла розташована в Керченській протоці впоперек акваторії. Рівень води в протоці постійно коливається, тому розміри коси не постійні.

29 вересня 2003 року Росія почала будівництво греблі в Керченській протоці від Таманського півострова (Росія) у напрямку міста Керч до українського острова Тузла. Уряд України розцінив будівництво греблі як посягання на суверенітет держави.

Будівництво греблі було припинено 23 жовтня в 102 метрах від лінії українсько-російського кордону.

Внаслідок цих дій на острові Коса Тузла склалася надзвичайна ситуація, пов`язана з інтенсивними процесами розмиву території і деформацією південно-східного краю острова.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування

Читайте УП В Google News