Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

КС рекомендують випрати білизну, хоча це й страшно

Понеділок, 14 травня 2007, 17:34

Представник президента в КС Володимир Шаповал вважає, що поспішне ухвалення рішення у справі щодо конституційності указу президента про розпуск парламенту може остаточно скомпрометувати персональний склад КС.

"Латиняни казали "поспішай повільно"... Є формальний бік процедури, а є реальний... Право не є замінником політичної доцільності... Іноді деякі рішення треба приймати повільно", - зазначив він на брифінгу в понеділок.

"Уявіть, в середу ми маємо дату проведення дострокових виборів, а в п'ятницю суд приймає дивне рішення. Виникає питання, або цей орган суспільно неадаптований, чи він маніпульований. Виникне питання, яке може остаточно скомпрометувати персональний склад КС", - додав Шаповал.

На питання, чи визнаватиме президент рішення КС, якщо воно ухвалюватиметься за участі звільнених суддів Сюзанни Станік, Валерія Пшеничного та Володимира Іващенка, Шаповал відповів:

"Ці особи суддями Конституційного Суду на сьогодні не є... Якщо вони прийдуть на засідання, то це не буде засідання КС, а зібрання різних, достатньо випадкових людей, які невідомо для чого зібралися".

"Це приблизно, якби я вийшов на поле, коли грає "Шахтар" (Донецьк) і вдягнув таку ж футболку, як у них", - зазначив представник президента.

"Це не означає, що я грав би з ними в футбол, бо, на жаль, я б робив це дуже погано. А це було б ще гірше. Тому я сподіваюсь, що у людей є здоровий глузд, що звільнені з посад судді цього не зроблять", - додав він.

Щодо причин звільнення Іващенка представник президента в КС зазначив, що серед інших такими могли бути висловлювання судді під час розгляду справи про конституційність указу про розпуск парламенту. 

Крім того Шаповал висловив переконання, що КС – "один з тих інститутів, які потребуватимуть реформування в процесі подальшого удосконалення конституційного редагування".

Він відзначив необхідність більш високого фахового рівня суддів КС: "Я не кажу, що низький фаховий рівень, але треба прагнути до підняття його рівня".

Крім того, на думку представника президента, кандидатури суддів мають бути консолідованими, "щоб не були відверті чи напіввідверті репрезентанти політичних сил".

"КС є певною мірою скомпрометований. Потрібне прання білизни, хоча б верхнього одягу. Глибше не треба, бо можна злякатися", - зауважив Шаповал.

Коментуючи можливість появи третього указу президента про розпуск парламенту з новою датою дострокових виборів, представник президента сказав:

"Якщо вирішать вийти на третій указ - це буде найбільш чисте рішення. Хтось може закидати, що третій указ виглядає смішно, тому я сподіваюсь що юристи допоможуть політикам знайти оптимальне рішення. Якщо до мене звернуться, я також братиму участь у цій процедурі".

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування