Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

У Європі й США знають, коли їм треба втрутитись в кризу в Україні

Вівторок, 15 травня 2007, 10:51

Партнерський комітет США-ЄС з питань України готовий виконувати роль неформального посередника у відносинах України з Євросоюзом та НАТО.

Про це йшлося на закритому засіданні комітету в Берліні, повідомляє "Німецька хвиля".

Своєю метою досвідчені екс-політики комітету задекларували підтримку демократії та ринкової економіки в Україні, а також посередництво та лобізм вступу України до ЄС та НАТО.

Водночас, колишній радник президента США з питань національної безпеки Збігнев Бжезинський зазначив, що "тягти" Україну до євроатлантичних структур ніхто не збирається.

"Наша мета – з одного боку, дати пораду українському уряду, як найефективнішим чином підготуватися до ближчої співпраці з ЄС, а також з НАТО. З іншого боку, ми хочемо підказати і самим цим структурам, як відкрити для України більші можливості", - зазначив він.

"Ми не збираємося тягти Україну до ЄС чи НАТО. Але ми хочемо допомогти створити такі сприятливі умови, за яких Україна, якщо захоче, зможе набути членства в ЄС або в НАТО", - додав Бжезинський.

Він також наголосив, що "не треба вбачати в цьому антиросійської політики". "Навпаки, якщо Україна стане членом ЄС або можливо і НАТО, Росії колись вдасться досягти значно глибшої співпраці з ЄС, а це, погодьтеся, в інтересах нас усіх", - зазначив Бжезинський.

У свою чергу екс-міністр оборони ФРН Фолькер Рюе заявив, що не поділяє популярну серед багатьох експертів думку про те, що млявий інтерес Євросоюзу щодо України полягає в побоюваннях розсердити Росію.

"Росія тут ні до чого. Насправді проблема в самому Євросоюзі і його політиці, мовляв, вибачте, човен заповнений. По-друге, проблема полягає в самій Україні, і в тому, що вона недостатньо енергійно та переконливо стукає у ці самі двері ", - зазначив він.

Водночас, члени партнерського комітету також схвально відгукнулися щодо майбутніх дострокових виборів в Україні. За словами Рюе, це єдина можливість подолати внутрішньополітичну кризу.

Водночас виступити посередником між сторонами конфлікту в Україні комітет відмовляється.

"Я думаю, Україна у змозі самотужки подолати кризу. Однак втручатися треба буде у тому разі, якщо для виборчої кампанії відведуть нереалістично мало часу. Переносити вибори всього на кілька тижнів не має сенсу – приміром серпень і так "мертвий" місяць. Звісно тоді Ющенку треба буде заморозити указ. Це непросто, оскільки його прибічники поступово втрачають терпець", - зазначив Ендрю Вільсон з Лондонського університету.



"Українська правда" у Threads

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування