Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

"Нафтогаз" поверне населенню газ за ціною минулої осені?

Середа, 16 травня 2007, 10:57

НАК "Нафтогаз України" перегляне введені восени 2006 року диференційовані тарифи на природний газ.

"Ми почали розробляти новий механізм ціноутворення на природний газ для побутових споживачів і установимо для них єдину ціну. Нова ціна буде в цілому нижче, ніж середня вартість газу для населення сьогодні", - цитує заяву НАК газета "Комерсант-Україна".

У прес-службі Національної комісії з регулювання електроенергетики, яка встановлює тарифи на електроенергію, заявили, що, швидше за все, підтримають ініціативу "Нафтогазу", оскільки диференційовані тарифи "дійсно трохи заплутані і їхнє застосування призводить до різного роду махінацій на ринку".

На скільки будуть знижені тарифи на газ для населення, у самому "Нафтогазі" не коментують. Однак експерти вважають, що ціна може опуститися до рівня 2006 року – на 15% (до 330 грн за тис. кубометрів).

"Нова ціна на газ буде однозначно більшою за 330 гривень за тисячу кубометрів, оскільки при цьому показнику продавати газ було збитково: ціна була нижчою собівартості. Але не вище 500 гривень за тисячу кубометрів – того показника, за яким більшість облгазів продають газ населенню сьогодні", - скзав член комітету з ПЕК Верховної Ради Михайло Волинець.

У "Нафтогазі" заявляють, що повернути єдиний тариф їх змусили облгази, які штучно завищували ціни на газ для населення, вимагаючи заплатити за нього більше, ніж належить за законом.

"Компанія виявила численні порушення з боку підприємств з газопостачання й газифікації, що полягають у завищенні обсягів спожитого газу і відповідно плати за нього. Маніпуляції облгазів з обсягами спожитого побутовими абонентами палива призвели до дестабілізації ситуації на ринку і змусили повернутися до єдиної ціни", - заявили в прес-службі "Нафтогазу".

У той же час, член комітету з ПЕК Верховної ради Віктор Тополов вважає, що виявлені НАК у ході перевірки облгазів порушення будуть використані для зміни керівництва в неконтрольованих "Нафтогазом" облгазах.

Учасники ринку вважають, що головною причиною перегляду умов роботи облгазів НАКом стало скорочення платежів за газ з боку населення.

"Після введення диференційованих тарифів обсяг оплати газу населенням знизився в середньому по країні на 15-20%, оскільки споживачі не знали, за якою ціною вони повинні платити, і намагалися через суд домогтися для себе найнижчої ціни. Після введення єдиного тарифу обсяг поточних платежів цілком відновиться", - зазначили в "Полтавагазі".

Джерело видання в департаменті нафтової, газової і нафтопереробної промисловості Мінпалиенерго заявило, що після введення єдиного тарифу очікують підвищення оплати газу споживаного населенням з 68% до 90%.


Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
18:33
фотоНа Харківщині нацгвардійці знищили БМП з російським десантом
18:25
"Ліси України" ініціювали понад 250 справ за фактами зловживань на своїх підприємствах
18:21
Якщо права пацієнта порушують: у НСЗУ роз’яснили, як подати скаргу на медзаклад
18:12
У Румунії назвали, скільки українських чоловіків втекли в цю країну від мобілізації
18:03
Politico: США у п'ятницю оголосять пакет військової допомоги Україні на $400 млн
18:00
Бої на Харківщині: росіяни штурмують Плетенівку, біля Гатища ворога блоковано – джерело
18:00
фотоВчені реконструювали обличчя давньоєгипетської мумії: її знайшли в австралійській школі
17:57
Добудова третього енергоблока ХАЕС може тривати до трьох років – Галущенко
17:49
Поблизу Дніпра збили російську авіаційну ракету
17:42
фото"Красівуля з голосюлькою": очільницю інституту гендерних досліджень звинувачують в мізогінії
Усі новини...
Реклама: