Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

Мороза звинуватили в системній руйнації президента

Четвер, 17 травня 2007, 16:37

Представник президента в парламенті Роман Зварич вважає, що зміни до Конституції, які пропонує голова Верховної Ради Олександр Мороз, руйнують президентську владу.

"Пропозиції Мороза щодо внесення змін до Конституції носять характер системного руйнування президентської влади в Україні. Ці пропозиції трактувати серйозно не можна, відверто кажучи, це авантюра", - цитує Зварича прес-служба "Нашої України".

Зварич нагадав, що цими змінами пропонується забрати у президента можливість вносити кандидатуру на посаду міністра закордонних справ, натомість не вирішується питання, яким чином, якщо це не кандидатура президента, він має здійснювати керівництво політичною діяльністю держави.

Пропонується також знизити від 3/4 до 2/3 кількість голосів депутатів, які потрібні для проведення імпічменту президента.

"Автор цієї ініціативи явно не розуміє, що імпічмент - не політична процедура, її можна здійснювати лише в рамках кримінальної юстиції, оскільки ВР не може за політичними мотивами достроково припинити повноваження президента", - переконаний Зварич.

"Це може бути виключно у випадку, якщо президент скоїв якийсь злочин, який заслуговує на таку реакцію з боку законодавчого органу", - додав він.

"Якщо дійсно Мороз вважає, що президентська влада в Україні не потрібна, або якщо він насправді погоджується з тезою комуністів, що президент тільки заважає, то слід було б звернутися до українського народу, який за Конституцією є єдиним джерело влади", - заявив Зварич.

"Треба запитати у народу - чи він хоче бачити абсолютне руйнування президентської влади в Україні, чи, навпаки ті зміни, на яких наполягав Мороз ще у 2004 році наскільки зруйнували систему балансу, що ми й маємо сьогодні ту політичну кризу, з якої й досі не можемо вийти", - додав він.

Як відомо, у середу Мороз запропонував внести зміни до Конституції, згідно з якими всіх членів Кабінету міністрів буде призначати Верховна Рада.

Крім того пропонується, щоб для розпуску Верховної Ради президент повинен був би отримати підтвердження КС щодо підстав, на яких він хоче припинити повноваження парламенту.

Мороз також пропонує у випадку, якщо президент не підписує закон, аби його обнародували за підписом спікера. Так само спікер пропонує надати депутатам право про саморозпуск, для чого будуть потрібні 300 голосів.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування